Taxa pe carbon aplicată de la extracția combustibililor, susținută de un nou studiu de mediu

0

Un recent studiu sprijinit de Centrul Internațional pentru Climă și Cercetare a Mediului din Oslo (Norvegia) a măsurat emisiile de carbon ale fiecărei națiuni, pentru a vedea care este topul celor mai mari poluatori în acest sens. Potrivit concluziilor studiului, șapte state și o regiune sunt responsabile pentru 67% din emisiile globale de carbon, ca zone de origine a combustibililor fosili care cauzează aceste emisii.

 

Emisiile de carbon provin mai ales din industria cărbunelui, gazului și petrolului, responsabile pentru ele fiind atât statele producătoare, cât și cele consumatoare. Doi cercetători (Steven Davis și Ken Caldeira) au realizat măsurători pentru a identifica amprenta de carbon a fiecărei națiuni, iar rezultatele studiului au fost publicate în ediția online a Proceedings of the National Academy of Sciences, la începutul acestei săptămâni. Autorii s-au folosit de studii și statistici despre resurse precum cărbune, gaz, petrol, dar și altele, secundare, comercializate între 58 de sectoare industriale și 112 țări, în 2004.

Potrivit analizei efectuate, China, SUA, Orientul Mijlociu, Rusia, Canada, Australia, India și Norvegia sunt responsabile pentru 67% din emisiile globale de carbon, ca și țări de origine a combustibililor fosili extrași aici (dar utilizați și în alte părți ale lumii). Studiul vine în sprijinul promovării unei taxe pe carbon la originea lanțului (adică în țările de extracție). ”Țările de extracție își vând produsul brut la un preț care le convine în raport cu valutele străine. Țările de producție cumpără combustibil mai puțin costisitor și pot vinde produse mai ieftine. Țările de consum cumpără produsul la un preț mai mic”, explică co-autorul Caldeira mecanismul prețului fără o taxă pe carbon la originea combustibililor fosili.

Cei doi autori consideră că studiul lor demonstrează că instituirea unei taxe pe carbon la punctul de origine (extracția) ar putea avea rezultate eficiente pentru viitor și ar evita relocarea industrială inevitabilă dacă taxa s-ar aplica asupra locului de consum. Practic, taxa pe carbon la începutul lanțului (vinderea combustibilului brut) ar ajuta la reducerea emisiilor generate de utilizarea acestor combustibili, spun cercetătorii. Astfel, toți cei implicați în lanțul de producere și consum ar trebui să suporte alte costuri generate de o asemenea taxă inițială pe carbon, care ar trebui să fie ”consistentă și imposibil de eludat”, spun autorii studiului. Investițiile mai mari ar atrage limitarea și responsabilizarea consumului, precum și, în cel mai fericit scenariu, investiții în energii regenerabile, care ar ajuta în mod categoric la reducerea emisiilor de carbon la nivel global.

Sursa: Clickgreen, Mongabay


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger