Taxa pe carbon a fost votată și în Australia, de camera inferioara a parlamentului

0

Votată la limită, taxa pe carbon a trecut de camera inferioară a parlamentului australian și va intra curând în vigoare, dacă va fi votată și de senat. Taxa a fost puternic susținută de către premierul australian, Julia Gillard, în ciuda opoziției dure din partea altor actori politici și a mediului de afaceri.

 

Camera inferioară a parlamentului australian a votat cu 74 la 72 de voturi impunerea unei taxe pe carbon, astfel că în curând se așteaptă să apară și normele care prevăd metodologia aplicării acesteia. Ce înseamnă această taxă: primii 500 cei mai mari emițători de gaze de seră din Australia vor fi obligați să plătească o taxă de 23 de dolari pe tona metrică de carbon, începând din iulie 2012. Măsura este, și ea, temporară, pentru că din 2015 Australia plănuiește să treacă la un sistem ”cap-and-trade”. Iar legislația sa din viitorul apropiat va cuprinde fonduri pentru investiții în energii regenerabile, precum și în cercetare și dezvoltare, susținute de scăderi de taxe pentru a nu dezechilibra consumul și a împovăra populația.

Oponenții taxei pe carbon au declarat că taxa nu va rezista și că vor utiliza toate mijloacele posibile pentru a o contesta. În prezent, Australia este responsabilă de 1,5% din emisiile globale de carbon, dar cum națiunea întreagă este dependentă de cărbune (pentru necesarul de energie), a devenit cel mai mare poluator din lume la rata carbon pe cap de locuitor. Măsuri similare celei tocmai votate de Australia au mai fost introduse în Noua Zeelandă și Uniunea Europeană. Australienii și-au propus să scadă totalul emisiilor de carbon ale țării cu 5% până în 2020 și 80% până în 2050.

 

Sursa: Mongabay

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger