În ianuarie 2014, Mexicul a devenit una dintre primele ţări din lume care a introdus o taxă pe sucurile îndulcite, fixând o dare de un peso pe litru, ceea ce a făcut ca preţurile să crească cu 10%, scrie FastCoExist. Un studiu recent, care a analizat date de la 50.000 de mexicani, a aflat că achiziţionările de băuturi carbogazoase au scăzut, în medie, cu 6% la nivelul lui 2014.
Cea mai mare scădere s-a înregistrat în rândul categoriilor sărace, procentul fiind, în medie, de 9,1% în 2014. Achiziţionările de băuturi netaxate crescut cu 4%, mai ales în privința apei plate îmbuteliate. O veste bună în contextul în care mexicanii beau mai multe sucuri îndulcite decât americanii (163 de litri pe an la nivelul anului 2011), iar statul sud-american înregistrează cea mai mare rată de obezitate din râdul ţărilor dezvoltate, rata obezităţii şi a supraponderabilităţii fiind de peste 70%. Pe lângă băuturi, Mexicul a aplicat o taxă de 8% și pe chips-uri, prăjituri, bomboane și înghețată.
Franța, Finlanda și orașul american Berkeley din California au introdus la rândul lor taxe pe sucuri îndulcite, cea din Finlanda ridicându-se la 22 de eurocenți pe litru. Activiștii spun că astfel de taxe sunt cele mai eficiente și directe metode de reducere a obezității. Sucurile îndulcite au fost puternic asociate cu diabetul, cu bolile cardiovasculare și cu unele tipuri de cancer, un raport al Asociației Americande de Cardiologie din 2013 atribuind 180.000 de morți premature, la nivel global, sucurilor carbogazoase, băuturilor sportive și celor cu fructoză.