Taxă de salubritate pentru toţi cetăţenii?

0

În condiţiile în care peste 50% dintre cetăţenii români nu plătesc taxa de salubritate, iar ţintele pentru reciclare cresc în fiecare an, membrii Parlamentului României reiau dezbaterile pe domeniul gestionării deşeurilor, nu mai puţin de 3 proiecte de lege , inclusiv transpunerea cu întârziere a Directivei Europene 2008/98/EC, aşteptându-şi votul în plen în această sesiune parlamentară.

de Ecopolis

Membrii Parlamentului Român susţin introducerea unei taxe de salubritate pentru toţi cetăţenii, precum şi taxarea diferenţiată a celor care colectează selectiv deşeurile. Concluzia survine în urma unui sondaj efectuat de Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în rândul parlamentarilor români.
“Sistemul de management al deseurilor din Romania are nevoie de o reformă radicală pentru a face faţă noilor cerinţe impuse de directivele europene, iar instrumentele financiare sunt cele care pot produce schimbări structurale şi pe termen scurt. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis susţine suprataxarea celor care aruncă şi încurajarea celor care reciclează, iar acest deziderat poate fi atins prin creşterea taxelor la gropile de gunoi, astfel încât să devină economic nefezabil să se mai arunce deşeuri ce pot fi reciclate” declară Costel Popa, Preşedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Introducerea taxei de salubritate

Majoritatea parlamentarilor (71%) au declarat că ar fi de acord cu introducerea unei taxe de salubritate la nivel național. Doar 19% s-au declarat împotriva unei astfel de inițiative, iar 10% nu au oferit un răspuns concret. Susținerea acestei măsuri este majoritară în rândul tuturor grupurilor parlamentare, dar este mai puternică în rândul reprezentanților partidelor de la putere în raport cu opoziția.

Rata de aprobare cea mai scăzută a fost înregistrată în rândul parlamentarilor PNL (57%), dar tot în grupurile parlamentare ale PNL a fost înregistrată și cea mai mare pondere de respondenți nehotărâți.

Taxarea diferenţiată pentru colectarea selectivă a deșeurilor

În ce privește încurajarea colectării selective a deșeurilor prin taxare diferențiată, susținerea acestei măsuri din partea parlamentarilor este lipsită de echivoc (86%). Doar 9% dintre aleși au declarat că nu ar fi de acord cu o astfel de măsură.

Sondajul Ecopolis a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2010, pe un eşantion reprezentativ de 211 parlamentari, deputaţi şi senatori, din totalul de 469 de membri ai Parlamentului de la acel moment. Eşantionul a păstrat structura populaţiei cercetării, în funcţie de apartenenţa la grupurile parlamentare. Chestionarul aplicat a fost unul standardizat, cu 2 întrebări închise.

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger