Tații de peste 45 de ani, la risc mai mare decît cei tineri să aibă copii cu probleme psihice

0

Deși e vorba de un studiu gigantic, rezultatele sale nu constituie dovezi absolute și nu trebuie interpretate ca atare. Totuși, riscurile ca un bărbat de 45 de ani și mai mult să aibă copii cu probleme psihice există și e bine să fie luate în calcul.

 

 

Cercetători americani și suedezi au examinat date de la mai mult de 2,6 milioane de suedezi născuți între 1973-2001. Concluzia studiului e că bărbații care fac copii după 24 de ani se expun unui risc din ce în ce mai mare ca aceștia să aibă probleme psihice sau dificultăți de învățare. Cel mai mare risc apare în cazul taților de peste 45 de ani.

Rezultatul trebuie înțeles cu toate nuanțele sale – nu înseamnă că tații mai vîrstnici au obligatoriu copii cu astfel de probleme; riscul absolut e mic, mai puțin de 1% dintre copii cu tați mai vîrstnici suferă de autism sau tulburare bipolară.

În comparație însă cu copiii taților mai tineri de 24 de ani, riscul ca un copil al unui tată de peste 45 de ani să sufere de probleme psihice e de 25 de ori mai mare pentru tulburare bipolară, de 13 ori mai mare pentru ADHD, de trei ori mai mare pentru autism, de trei ori mai mare pentru sinucidere și de două ori mai mare pentru schizofrenie și abuz de substanțe.

Geneticianul molecular Simon Gregory spune că studiul e impresionant prin mărimea și profunzimea sa dar deocamdată nu e nici un motiv de alarmă pentru bărbații care vor să aibă copii după 45 de ani; deocamdată, adică pînă cînd vor fi găsite și dovezi moleculare. Gregory însă crede că de fiecare dată cînd se divid celule pentru crearea unori noi spermatozoizi, pot apărea mutații. Pînă acum era luată în considerare pentru asemenea riscuri numai vîrsta mamei dar noile cercetări ar putea schimba abordarea.

Doctorul Christopher Pittenger, un expert în psihiatrie al Universității Yale, a spus că rezultatele sînt convingătoare dar că trebuie luați în calcul și alți factori în afară de posibilele mutații genetice.

Studiul a apărut în publicația JAMA Psychiatry.

 

Citiți și:

Depresia noilor tați trece adesea neobservată


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger