Țările unde oamenii trăiesc cel mai mult

0

De-a lungul planetei, toată lumea trăiește mai mult decât în alte vremuri, scrie Fastcoexist. Un copil care se naște în Liberia, de exemplu, va trăi, în medie, cu 20 de ani mai mult decât unul născut acum 25 de ani. Etiopienii au cunoscut la rândul lor o creștere cu 19 ani a speranței de viață, de la 45 la 64 de ani, iar femeile din Japonia ar putea trăi cel puțin 87 de ani, mai mult decât oricine altcineva de pe planetă.

Statisticile aparțin Organizației Mondiale a Sănătății și ilustrează o creștere remarcabilă a speranțelor de viață din lume, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Motivul principal îl reprezintă îmbunătățirile aduse serviciilor post-natale, care le permit copiilor să ajungă la vârsta de cinci ani, prag de la care supraviețuiesc în număr mai mare. Cu toate acestea, există în continuare o diferență mare între țările bogate și cele sărace. Băieții din țările dezvoltate trăiesc, în medie, cu 16 ani mai mult decât cei din țările cu venituri mai mici (76 de ani versus 60), diferența fiind și mai mare, de 19 ani, în cazul fetelor (82 versus 63). Iar dacă un bărbat din Israel poate depăși 80 de ani, unul din Ciad, Mozambic sau Nigeria nu ajunge la 55 de ani.

În ceea ce le privește pe femei, în fruntea clasamentului longevității se află Japonia (87 de ani), urmată de Spania (85,1), Elveția (85,1), Singapore (85,1) și Italia (85). La bărbați conduce Islanda (81,2), urmată de Elveția (80,7), Australia (80,5), Israel (80,2), Singapore (80,2) și Noua Zeelandă (80,2). În țările bogate, motivele principale pentru speranța de viață ridicată sunt tratarea mai bună a bolilor netransmisibile, cum ar fi cele cardiace, și o scădere a numărului de fumători. În țările sărace, bolile infecțioase omoară în continuare cei mai mulți oameni, fiind responsabile pentru 70% din anii de viață pierduți.

 

Puteți citi și:

Cea mai bătrână persoană din lume împlinește 116 ani

Cercetătorii chinezi au descoperit formula tinereții

Femeile din Europa sunt mai longevive decât bărbații


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger