Ţările scandinave sunt cel mai bine pregătite să facă faţă efectelor schimbărilor climatice

0

Potrivit celui mai recent raport al Global Adaptation Index (GAIN), dacă sunteţi îngrijoraţi de efectele schimbărilor climatice (creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, intensificarea fenomenelor meteo extreme, secetă, catastrofe naturale mai dese şi mai grave etc.) vă puteţi muta liniştiţi într-una din ţările scandinave, mai precis în Norvegia sau în Suedia. Sunt cel mai bine echipate să facă faţă efectelor schimbărilor climatice.

 

 

Datele oferite de University of Notre Dame Global Adaptation Index  spun că Norvegia (foto sus) este ţara cel mai bine pregătită să facă faţă unor dezastre naturale generate de schimbările climatice. În topul primelor zece ţări din acest raport se mai numără: Noua Zeelandă, Suedia, Finlanda, Danemarca, Australia, Marea Britanie, SUA, Germania şi Islanda.  Ţările care, în schimb, sunt cele mai nesigure din acest punct de vedere, al pregătirii pentru efectele schimbărilor climatice, sunt Afghanistan şi cele din Africa sub-sahariană (spre exemplu, Liberia, Sudan, Burundi).

Ce anume au ţările scandinave în plus faţă de celelalte, ca să fie primele în acest top? Infrastructură, capacitatea de a face faţă riscurilor climatice potenţiale (inclusiv capacitatea de a asigura accesul populaţiei la electricitate, ajutor medical sau apă potabilă curată, în cazuri de criză). Norvegia şi celelalte ţări scandinave s-au poziţionat ca lideri în domeniul pregătirii pentru înfruntarea schimbărilor climatice – sunt date drept modele pentru alte ţări care aspiră la rezultatele lor. Dar chiar şi acolo este loc de mai bine, spun autorii indexului citat, pentru că, până la urmă, este foarte dificil de prevăzut cum anume va lovi natura, în condiţiile în care schimbările climatice aduc noi şi noi provocări pentru umanitate.

 
Surse şi mai multe detalii: Notre Dame/GAIN,  Gizmodo

 

Puteţi citi şi:

Norvegia va interzice prin lege întrajutorarea cerşetorilor

Norvegia are primul “teleschi” pentru biciclete din lume

Record mondial: trei norvegieni au vizitat 19 ţări în 24 de ore

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger