Țările în care profesorii de gimnaziu câștigă cel mai mult și cel mai puțin

3

Predatul presupune adesea multă muncă și mult timp pe bani puțini, o situație cu care se confruntă și România și care naște proteste și dezbateri politice recurente, însă valoarea financiară atribuită profesorilor diferă foarte mult la nivel global, scrie Quartz.com, care citează cel mai recent raport pe trenduri internaționale în educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Cifrele, disponibile pentru anul 2013, arată că, la acea vreme, salariul de pornire al unui profesor de gimnaziu varia de la 10.647 de dolari pe an în Ungaria, la aproape 80.000 de dolari în Luxemburg (unde salariul maxim putea ajunge la 138.920 de dolari). Raportul nu oferă date despre situația din România.

La nivel global, salariile profesorilor de gimnaziu înregistrează o medie de 31.013 dolari pentru cel de pornire și de 57.201 de dolari după obținerea tuturor calificărilor necesare avansării în carieră. Cu toate acestea, există mari discrepanțe la nivelul individual al țărilor. De exemplu, un profesor din Republica Slovacă și din Estonia câștigă în jur de 7% din salariul unui profesor din Luxemburg. De altfel, profesorii din Luxemburg câştigă cu 30% mai mult decât orice omolog de-al său din ţările analizate, scrie Chalk.com, având un salariu de pornire care îl depăşeşte pe cel maxim din orice altă ţară, iar în SUA, unde apar adesea nemulțumiri legate de salariile prea mici ale profesorilor, aceștia câștigă mai multe în comparație cu cei din alte țări occidentale, cum ar fi Franța sau Anglia (asta dacă nu se face comparaţie cu cei din sectorul privat).

Profesorii din Columbia, Chile, Mexic şi SUA îşi dedică cel mai mult timp predatului dintre cadrele didactice de gimnaziu din ţările analizate. Columbia se află în fruntea clasamentului, un profesor predând, în medie, 1.200 de ore pe an (în acest calcul nu sunt incluse şi timpul de pregătire, activităţile extracuriculare sau sprijinul oferit studenţilor în afara orelor).

Mai multe informații despre contextul global al sistemelor de educație, puteți afla din raportul integral.


3 comentarii

  1. credeti ca intr-o tzara cu salarii mari , e chiar asa simplu sa fi profesor, automat competitia e alta pt ocuparea unor astfel de posturi ,in romania de pilda ,chiar si asa,nu e usor sa fi profesor oriunde si oricum …

  2. Pingback: Țările în care profesorii de școală generală câștigă cel mai mult și cel mai puțin - Eveste

  3. Romania nu intra in clasament pentru ca ar trebui pusa in urna cu …Africa !… RUSINE TUTUROR GUVERNELOR POSTDECEMBRISTE pentru aceasta ANOMALIE !!! Nu e in gena natiei INCULTURA, insa comunistii au tolerat-o iar postrevolutionarii au INCURAJAT-O !!!….Ca sa aiba ei masa de manevra …

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger