Țările în care oamenii sunt mai complecși din punct de vedere emoțional

0

Când o persoană trece prin mai multe emoții în același timp vizavi de un lucru, înseamnă că nu știe exact ce simte în legătură cu acel lucru, că este ambivalentă, nehotărâtă sau ezitantă, scrie The Atlantic. Asta, în termeni psihologici, înseamnă că acea persoană e complexă din punct de vedere emoțional. Un studiu publicat recent în revișta științifică Journal of Personality and Social Psychology arată că gradul de complexitate emoțională diferă mult de la o țară la alta.

Cercetătorii folosesc de regulă două definiții ale complexității emoționale; una dintre ele se numește „dialectica emoțională”, care înseamnă ca cineva să aibă emoții pozitive și negative în același timp, cealaltă se numește „diferențiere emoțională”, atunci când cineva poate discerne și descrie emoțiile discrete pe care le trăiesc. În cadrul studiului mai sus amintit, Igor Grossman și Alex Huynh, de la Universitatea din Waterloo, Canada, și Phoebe Ellswoth, de la Universitatea din Michigan, au analizat cum se manifestă complexitatea emoțională în diferite culturi. Ei au examinat 1,3 milioane de pagini web din 10 țări și au monitorizat de câte ori a apărut un cuvânt ce exprimă o emoție pozitivă între două cuvinte ce exprimă o emoție negativă. Site-uri din Malaezia, Filipine și Singapore au avut grade mai ridicate de emoții contradictorii decât textele din alte șase țări – SUA, Canada, Australia, Marea Britanie, Irlanda și Noua Zeelandă, Africa de Sud situându-se undeva la mijloc.

Apoi cercetătorii au adunat mărturii de la studenți din Rusia, SUA, Japonia, India, Germania și Marea Britanie despre emoțiile pe care le-au avut în timpul anumitor experiențe, cum ar fi o interacțiune pozitivă cu un prieten sau un eveniment în urma căruia au suferit o leziune. Cei din Rusia, India și Japonia au înregistrat niveluri mai ridicate atât în ceea ce privește dialectica emoțională, cât și în ceea ce privește diferențierea emoțională. Cercetătorii au atribuit aceste diferențe faptului că oamenii din Rusia, India și Japonia au și tendința de a pune un preț mai mare pe interdependență, definită în studiu drept „grija față de dorințele și preocupările celorlalți, o concentrarea pe contextul social și pe emoțiile altora din grupul lor și perceperea emoțiilor cuiva ca izvorând din interacțiunile cu alți oameni din mediul unei persoane”. Pe de altă parte, oamenii din Occident au o tendință mai mare să creadă că emoțiilor pe care le trăiesc vin din interiorul lor.

Ultima etapă a studiului a fost compararea complexității emoționale la americani și janponezi la o scară mai largă, folosid același tip de întrebări despre experiențe recente care au fost utilizate și în rândul studenților. La nivel general, „diferențele culturale în materie de complexitate emoțională sunt robuste și adesea de mărimi considerabile”, arată studiul, iar conexiunea emoțională cu alți oameni pare să fie asociată cu un nivel mai ridicat de complexitate emoțională. Iar emoțiile complexe, au arătat alte cercetări, pot fi asociate pozitiv cu sentiment mai ridicat al bunăstării.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger