Țările în care e cel mai bine și cel mai rău să fii mamă

0

Mult mai mulți copii supraviețuiesc în prezent primilor ani de viață decât în alte vremuri, scrie FastCoExist. Din 1990 încoace, rata globală de mortalitate a scăzut cu jumătate în rândul copiilor sub cinci ani, iar astăzi, la nivel mondial, se înregistrează 46 de morți la fiecare 1.000 de nașteri. Chiar și așa, numărul de decese este considerabil, țările în curs de dezvoltare fiind cel mai supuse riscurilor. Publicația americană a publicat rezultatele unui raport intitulat “State Of The World’s Mothers”, realizat de organizația Salvați Copiii, ce indică țările în care e cel mai bine și cel mai rău să fii mamă. România se situează pe locul 66 din cele 179 de țări incluse în raport.

 

 

Chiar dacă în multe țări s-au făcut progrese în ceea ce privește grija acordată mamelor, există discrepanțe tot mai mari la nivel de orașe. În majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, cei mai săraci copii urbani sunt de două ori (în unele țări chiar de cinci ori) mai predispuși să moară înainte să împlinească cinci ani decât cei mai bogați copii de la oraș. Multe dintre morți sunt cauzate de lipsa grijii părintești și a asistenței la naștere, de malnutriție, aglomerare și sanitație precară. În țările cu sisteme de sănătate precare, oamenii trebuie să plătească pentru asistență medicală și numai cei bogați își premit asta. Cele mai mari discrepanțe în acest sens sunt în Delhi (India), Dhaka (Bangladesh), Port au Prince (Haiti) și Dili (Timorul de Est).

Există însă și vești bune. Salvați Copiii prezintă și povești de succes ale unor orașe care au făcut progrese în salvarea vieților copiilor săraci, în ciuda creșterii populației. Printre ele se numărăr Addis Ababa (Etiopia), Cairo (Egipp) și Manila (Filipine). La nivel general, aceste orașe au îmbunătățit asistența înainte, în timpul nașterii și după, au încurajat folosirea mijloacelor de contracepție și au oferit servicii medicale gratuite sau subvenționate.

 

Cele mai bune țări pentru mame

1. Norvegia
2. Finlanda
3. Islanda
4. Danemarca
5. Suedia
6. Olanda
7. Spania
8. Germania
9. Australia
10. Belgia

 

La nivelul țărilor, în fruntea clasamentului se situează doar țări europene, pe primele cinci locuri aflându-se Norvegia, Finlanda, Islanda, Danemarca și Suedia. Punctajul a fost determinat în funcție de cinci indicatori: riscul decesului maternal de-a lungul vieții, riscul mortalității infantile sub pragul de cinci ani, anii de școlarizare presupuși și statutul economic și politic al femeilor. Statele Unite, care s-au clasat pe locul 33, au înregistrat cel mai prost punctaj la capitolul decese maternale dintre toate țările avansate, iar rata sa de mortalitate infantilă sub pragul de cinci ani este egală cu cea a Macedoniei. România s-a situat pe locul 66, ultimele cinci poziții fiind ocupate de Niger, Mali, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo și Somalia.

 

Cele mai rele țări pentru mame

169. Haiti, Sierra Leone (la egalitate)
171. Guinea-Bissau
172. Ciad
173. Coasta de Fildeș
174. Gambia
175. Niger
176. Mali
177. Republica Centrafricană
178. Republica Democrată Congo
179. Somalia

 

Puteți citi și:

România, pe locul 50 din 68 în topul progresului social

Țările care oferă angajaților cele mai bune condiții de muncă

Țările care se apropie tot mai mult de eliminarea decalajului de gen

Țările în care e cel mai bine și cel mai rău să trăiești ca bătrân


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger