Ţările din Comunitatea Est-Africană vor să interzică hainele second-hand

0

Mulţi africani cumpără haine la mâna a doua din Europa şi din SUA, însă ţările est-africane ar putea interzice importurile de haine, piele şi maşini second-hand, punând capăt unui comerţ profitabil în regiune, scrie BBC News. Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania şi Uganda, care alcătuiesc Comunitatea Est-Africană, ar putea interzice succesiv aceste importuri până în 2019. Totul depinde însă de măsura în care şefii celor cinci state vor cădea de acord asupra unei politici comune de industrializare, interdicţia putând fi instaurată abia după o dezvoltare a producţiei locale de textile. Miza o reprezintă stimularea producţiei şi a economiei locale.

Unul dintre argumente este faptul că hainele importate sunt atât de ieftine, încât fabricile locale de textile şi croitorii nu pot concura cu ele, aşa că fie îşi închid afacerile, fie fac o treabă de mântuială. Comunitatea Est-Africancă (CEA) susţine că industriile textilă şi de piele sunt vitale pentru generarea de joburi, pentru reducerea sărăciei şi pentru progresul tehnologic în regiune. În plus, lenjeria intimă la mâna a doua este considerată neigienică, CEA cerându-le guvernelor să se asigure că hainele second-hand importate îndeplinesc standardele sanitare, iar maşinile second-hand au fost acuzate de provocarea accidentelor. Ca să evite taxele, unii africani dau şpagă în porturi pentru maşinile importate, care nu trec prin niciun test de siguranţă.

Lenjeria second-hand a fost interzisă în Ghana în 2011, iar anul trecut, societatea civilă din Uganda a înaintat o petiţie Parlamentului pentru o interdicţie similară. În Uganda, 81% din toate hainele cumpărate sunt la mâna a doua. Potrivit cifrelor ONU disponibile pentru 2013, Coreea de Sud şi Canada au exportat împreună haine second-hand în valoare de 59 de milioane de dolari în Tanzania, în timp ce Marea Britanie a trimis singură textile folosite în valoare de 42 de milioane de dolari în Kenya. Cel mai mare exportator de haine la mâna a doua este SUA, cu venituri de 687 de milioane de dolari anual, urmată de Germania, cu exporturi în valoare de 504 milioane de dolari, Coreea de Sud (364 de milioane), Olanda (364 de milioane), Belgia (189 de milioane), Canada (185 de milioane), Polonia (141 de milioane), Italia (140 de milioane) şi Japonia (100 de milioane). Aflaţi care sunt ţările în care ajung aceste exporturi în graficul realizat de BBC.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger