Țările cu presă mai liberă au o mai bună calitate a mediului

3

Un studiu realizat de un doctorand de la Universitatea Michigan (SUA) arată că o mai mare libertate a presei duce la existenţa unui mediu mai sănătos. Lucrarea a fost publicată în revista Social Indicators Research şi susţine că ţările în care libertatea presei este garantată şi protejată de către guverne (implicit, de instituţiile statului) sunt cele care au o calitate a mediului mai ridicată. Totodată, studiul susţine că o presă liberă contribuie la o stare fundamentală de fericire a cetăţenilor ţării respective.

 

 

Concluzia doctorandului în jurnalism Edson Tandoc de la Universitatea Michigan, în urma studiului realizat, este că libertatea presei este în corelaţie directă cu calitatea vieţii, peste tot în lume: „Deja ştim că a avea surse de informare credibile şi obiective aduce beneficii democraţiei, dar, prin acest studiu, am descoperit că libertatea presei aduce beneficii comunităţilor şi prin contribuţia la îmbunătăţirea calităţii vieţii în ansamblu şi, prin acest proces, ajută la starea de fericire a cetăţenilor”, explică autorul studiului. El a identificat, în urma cercetării, faptul că ţările cu un grad ridicat de libertate a presei se bucură de o calitate mai bună a mediului înconjurător şi de un nivel ridicat de dezvoltare la nivel de individ – două aspecte care contribuie decisiv la calitatea vieţii, în sens pozitiv. Tandoc crede că acest fapt se datorează rolului de „câine de pază” al presei, care, liberă fiind, în aceste ţări, demască problemele şi corupţia la orice nivel.

„O ţară cu o presă liberă este mai deschisă în a identifica problemele societăţii sale şi pe cele ale mediului. O presă liberă va relata despre degradarea mediului, despre condiţiile grele pentru indivizi şi va aduce problemele în atenţia celor în măsură să ia decizii. Nu ar trebui să fie o surpriză, aşadar, faptul că libertatea presei este legată în mod direct şi pozitiv de calitatea mediului şi dezvoltarea individuală”, a conchis Tandoc. Publicaţia TreeHugger exemplifică studiul prin referire la situaţia din China: „În mod evident, în ziarele chineze de stat nu veţi găsi anchete despre poluarea draconică din această ţară. O comunitate categoric are nevoie de informaţie concretă şi adevărată despre o problemă de mediu, fie că e vorba de contaminarea apei sau despăduriri, înainte să facă presiuni asupra guvernului sau asupra sectorului privat pentru rezolvare”, scrie publicaţia. Aceasta aminteşte şi faptul că SUA a căzut în topul naţiunilor cu o presă liberă cu 27 de poziţii, ajungând, în 2012, pe locul 47, alături de Argentina şi România. Motivul schimbării: seria protestelor Occupy, la care jurnaliştii s-au confruntat cu tratamente dure. Clasamentul anului 2012 în materie de libertatea presei îl puteţi găsi aici, acesta fiind realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere.

 

Sursa: TreeHugger

Foto: Oneworldsee


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger