Un raport al World Economic Forum (ajuns la a noua ediţie) analizează şi prezintă, în cifre şi statistici, topul ţărilor în funcţie de reuşitele acestora în a reduce (sau chiar a elimina) decalajul de gen (“prăpastia dintre sexe”). România se situează pe locul 72 în acest top (din 142 de ţări), fără a se remarca prin ceva anume în cadrul raportului.
Studiul analizează raportul femei – bărbaţi în domenii precum educaţia, speranţa de viaţă, reprezentarea pe scena politică, parlamentară, prezenţa pe piaţa muncii. În topul listei se află ţările scandinave, remarcă FastCoexist. Astfel, acestea ating scoruri de peste 80% (100% reprezentând absenţa oricăror diferenţe între genuri), în vreme ce capătul de jos al listei este alcătuit din Yemen, Pakistan şi Siria. Totuşi, în top zece din capul listei s-au strecurat şi ţări din afara spaţiului nordic – Nicaragua, Rwanda, Filipine, alături de europenele Irlanda şi Belgia.
O privire de ansamblu a raportului arată că femeile o duc mai bine, în prezent, la nivel global, când vine vorba de accesul la educaţie şi de sănătate, dar mai puţin bine când vine vorba de oportunităţi economice şi reprezentare politică. În Bahamas, Belize, Brazilia, Franţa, Guyana, Letonia, Namibia şi Filipine, femeile sunt egale cu bărbaţii la capitolul sănătate, speranţă de viaţă şi educaţie. Însă numai Islanda şi Finlanda au închis cu peste 60% decalajul de gen la capitolul politică, în vreme ce 37 de ţări din cele 142 analizate sunt la mai puţin de 10%. Faţă de primul raport, care a fost realizat în anul 2006, numai trei ţări – Ecuador, Franţa şi Nicaragua – şi-au îmbunătăţit scorul total cu 10% sau mai mult. Dar progrese au făcut cele mai multe ţări (105, în total) şi numai şase ţări au înregistrat regrese.
Cele mai mari schimbări se remarcă în ţări la care poate lumea se aştepta mai puţin să producă surprize. Astfel, comparativ cu situaţia de acum nouă ani, Arabia Saudită şi Guatemala au înregistrat cele mai mari progrese la capitolul oportunităţi şi participare economică, pentru femei. Nepalul a făcut cel mai mare pas în materie de educaţie, iar Angola, în materie de sănătate. Regiunea Americii Latine este cea care a făcut, comparativ cu alte regiuni ale lumii, cele mai multe progrese, per total. Nicaragua este un exemplu remarcabil, în context: în 2006 şi 2007 s-a situat pe poziţiile 62 şi 90, dar în ultimii trei ani a stat numai în topul primelor zece. Acest fapt se întâmplă în ciuda faptului că, la capitolul participare economică, ţara stă foarte prost; dar excelează la capitolele sănătate, speranţă de viaţă şi educaţie.
Top zece al primelor ţări ale raportului arată astfel:
1. Islanda
2. Finlanda
3. Norvegia
4. Suedia
5. Danemarca
6. Nicaragua
7. Rwanda
8. Irlanda
9. Filipine
10. Belgia
Vecina noastră, Bulgaria, se află pe locul 22; pe locul 23 este Slovenia, iar Republica Moldova este pe locul 25. “Bulgaria a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii nouă ani în materie de reprezentare a femeilor în domenii profesionale, mai ales tehnice. Moldova are cel mai ridicat scor la femei angajate în sectorul non-agricol”, remarcă raportul. România se află pe locul 72, după Macedonia şi Rusia şi urmată de Muntenegru, Albania, Georgia, Slovacia, Grecia, Ungaria ş.a. “Femeile reprezintă jumătate din populaţia lumii şi merită acces egal la sănătate, educaţie, influenţă, reprezentare politică şi piaţa muncii. Valorile şi perspectiva lor sunt esenţiale pentru asigurarea unui viitor comun mai prosper”, susţine raportul, care conchide: “De asta depinde progresul colectiv al umanităţii”.
Puteţi citi integral raportul aici.
Surse: FastCoexist, WEForum