Ţările care oferă angajaţilor cele mai bune condiţii de muncă

1

E din ce în ce mai greu să arăţi cu degetul spre ţări ale căror sisteme să respecte cu sfinţenie drepturile angajaţilor şi să le ofere acestora condiţii de muncă cel puţin decente. Un studiu recent analizează situaţia din 34 de ţări dezvoltate, membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, unde angajaţii au parte de condiţii de muncă mai bune decât în alte state. Mai jos, puteţi vedea cum răspund aceste ţări mai multor criterii de respectare a drepturilor angajaţilor.

 

happy-employees--690x450

 

 

Şomajul

O rată scăzută a şomajului înseamnă, desigur, şanse mai mari ca cetăţenii să-şi poată găsi locuri convenabile de muncă. Dintre ţările analizate, clasamentul e condus de Norvegia, unde se înregistrează cea mai mică rată de şomaj, pe ultimul loc aflându-se Grecia.

 

Weekendurile

Deşi, teoretic, majoritatea ţărilor respectă cele două zile săptămânale de odihnă, doar 3 din cele 34 de ţări analizate protejează prin lege dreptul la weekendul de două zile: Grecia, Ungaria şi Estonia.

 

Concediile

Dintre cele 34 de ţări analizate, Franţa şi Finlanda sunt cele mai generoase în materie de vacanţe: ambele asigură anual 30 de zile de concediu plătit. La celălalt pol, se situează SUA, care nu garantează nicio zi de concediu plătit.

 

Salariul minim

În vreme ce, pentru angajaţii turci, salariul minim echivalează cu circa două treimi din salariul mediu, în SUA, salariul minim echivalează cu o doar o treime din salariul mediu.

 

Orele suplimentare

Deşi, în teorie, orele suplimentare ar trebui să fie remunerate corespunzător, în practică foarte puţini angajatori respectă condiţiile contractuale. În ceea ce priveşte ţările analizate, Australia recompensează cel mai bine munca suplimentară, în vreme ce la polul opus se îngrămădesc foarte multe ţări.

 

Big Mac-uri

În acest studiu, unitatea de măsură a bunăstării angajaţilor care s-ar înscrie în clasa de mijloc este Big Mac-ul. În topul de mai jos, puteţi vedea cât trebuie să lucreze un angajat cu salariu mediu, pentru a-şi permite un Big Mac:

 

Sursa: City Lab

 

Puteţi citi şi:

Migraţia creierelor în Europa


Un comentariu

  1. So far the US is not listed a very shinning country like we expected long time a go , so ”this poor country” is going bad ,year by year because of they Idiotic Politics ,in and out .

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger