Țările bogate versus țările sărace: Negocierile pentru un acord climatic global

0

Aproximativ 17.000 de participanți sunt așteptați la cea mai recentă rundă de discuții pe teme climatice organizată de ONU în capitala Qatarului, Doha. În următoarele două săptămâni, se va negocia un nou acord climatic global, în contextul unor disensiuni între țările bogate și cele sărace.

 

Tensiunile decurg din pozițiile diferite pe tema certificatelor de carbon. Țările bogate vor să păstreze certificatele nefolosite pentru compensații viitoare, lucru despre care națiunile sărace spun că este incorect și diminuează valoarea angajamentului de a reduce emisiile.

Negocierile sub umbrela ONU au eșuat în 2009, la Copenhaga, anul acesta fiind necesare decizii privind fondul de ajutorare a țărilor sărace pentru adaptarea la schimbările climatice.  De asemenea, prima perioadă de angajamente a Protocolului de la Kyoto, care obligă 30 de națiuni bogate să își reducă emisiile de carbon,  ia sfârșit în acest an.

Alegerea locului de desfășurare a negocierilor este surprinzătoare având în vedere că țara bogată în petrol are unul dintre cele mai ridicate niveluri de emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor din lume.  Unii participanți se tem că din cauza dependenței de petrol, Qatarul nu va impinge discuțiile în direcția corectă.

Un studiu ONU, apărut săptămâna trecută, arăta că planeta e pe cale să înregistreze o creștere a temperaturilor de între 3 și 5 grade Celsius din cauza creșterii emisiilor. Oamenii de știință avertizează că acest lucru va duce la mai multe inundații, secete, valuri de căldură și la creșterea nivelului mării.

Sursa: BBC

Foto: Flickr / Practical Action


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger