Tarile bogate sporesc contributia financiara in lupta cu defrisarile

3

Mai marii planetei au anuntat ca vor dona 3,2 miliarde de euro pana in 2012 pentru a combate defrisarile din intreaga lume. Suma este cu 500 de milioane de euro mai mare decat ce s-a promis in decembrie la summitul de la Copenhaga.

Suma include cele 3,5 miliarde de dolari promise de sase tari (SUA, Norvegia, Japonia, Marea Britanie, Franta si Australia) la Copenhaga in decembrie 2009. Norvegia si Statele Unite au pus atunci cate un miliard de euro la bataie, Franta a dat 375 de milioane, Japonia – 500 de milioane, Marea Britanie – 480 de milioane, iar Australia – 120 de milioane.

Noile promisiuni vin dinspre Germania (350 milioane de euro) si Danemarca, dupa cum a anuntat prim-ministrul norvegian Jens Stoltenberg, in cadul unei conferinte internationale dedicata defrisarilor si desfasurata la Oslo.

Potrivit Grupului interguvernamental de experti ONU pe evolutia climatului, defrisarile sunt responsabile pentru 17% din emisiile globale cu efect de sera, mai mult decat industria transportului.

“Incetinirea defrisarilor si a degradarii padurilor permite cele mai importante, cele mai rapide si cele mai ieftine reduceri de gaze cu efect de sera”, a mai spus oficialul norvegian, citat de Le Monde.

Ritmul defrisarilor s-a incetinit totusi in ultimii ani. In perioada 2000 – 2010, defrisarile au insumat pierderea a 13 milioane de hectare de padure pe an, fata de 16 milioane cat s-au inregistrat in anii ’90. Cu toate acestea, suprafata anuala a padurilor defrisate este echivalenta azi cu suprafata ocupata de un stat precum Costa Rica.

Foto: Flickr / davidgsteadman.

Tags:3 comentarii

 1. bah cine te plateste ???
  cine te plateste sa faci atata propaganda la Global lying worming?

  o sa fii un nimeni cand o sa iasa la iveala ca totu e o mare minciuna !

 2. Asta da! In sfarsit, un lucru cu adevarat important in ceea ce priveste protejarea naturii.
  Nu ca alte masuri, precum scaderea poluarii industriale, spre exemplu, prin tehnologii mai putin poluante nu ar fi un lucru bun, dar parerea mea strict personala e ca aceasta masura – miscorarea defrisarilor – este prioritatea numarul 1!
  Padurile sunt esentiale, sunt indispensabile in ecosistem si ele pot reduce consderabil cantitatea de bioxid de carbon. Dar in acelasi timp, se taie intr-un ritm nebunesc in anumite locuri de pe planeta!
  Repet, in sfarsit o veste buna cu adevarat! Sa vedem in ce masura o sa aiba efect……

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger