Tarifarea în funcţie de greutatea persoanelor, o nouă propunere pentru companiile aeriene

0

Companiile aeriene ar trebui să taxeze în plus pasagerii obezi, susţine Bharat Bhatta, un economist norvegian, conform principiului “plăteşte cât cântăreşti”. Măsura, spune susţinătorul ei, ar fi benefică nu doar din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere ecologic şi pentru sănătatea populaţiei.

 

 

Bharat Bhatta este profesor în cadrul Universităţii Sogn og Fjordane; el spune că alte sectoare de transport s-au orientat, deja, către măsura taxării conform greutăţii, astfel că şi companiile aeriene ar trebui să ia în calcul ideea. „Măsura este benefică în egală măsură companiilor şi pasagerilor, din toate punctele de vedere, inclusiv în privinţa reducerii consumului de combustibil, ceea ce ar beneficia mediului”, scrie Bhatta în revista Journal of Revenue and Pricing Management. Din perspectiva şi calculele sale, ar exista trei modele de tarifare după greutate. Primul ar consta în tarifarea după cât cântăresc pasagerii şi bagajele lor, cu stabilirea unei rate de kilogram per pasager – astfel, o persoană care cântăreşte 59 de kilograme, spre exemplu, ar plăti jumătate din costul suportat de un pasager de 118 kilograme. Al doilea model ar utiliza o bază fixă, la care s-ar adăuga un tarif suplimentar pentru pasagerii care trag mai greu la cântar – aici, fiecare pasager ar avea de plătit o taxă diferită, în funcţie de greutatea la care se încadrează.

Al treilea model, preferatul economistului, propune un cost fix pentru greutatea considerată medie, un supra-cost pentru cei obezi, care depăşesc limita superioară a greutăţii considerate medii şi un discount pentru cei mai slabi, sub greutatea medie. Astfel, ar exista trei tipuri de preţuri – ridicate, medii şi mici. Companiile aeriene caută de mulţi ani soluţii pentru problemele puse de pasagerii supraponderali – unele, cum ar fi Air France şi Southwest Airlines, permit pasagerilor de largi dimensiuni să cumpere un bilet în plus, să poată ocupa două locuri, iar ulterior călătoriei le returnează taxa plătită pentru acel loc în plus. United Air Lines solicită, chiar, pasagerilor care nu „încap confortabil” pe un singur scaun să cumpere două bilete, pentru două locuri alăturate. În SUA, aproximativ două treimi din populaţia adultă suferă de obezitate sau supraponderabilitate. În 2010, un studiu realizat pentru site-ul de călătorii Skyscanner a arătat că 76% dintre cei chestionaţi (persoane care călătoresc cu avionul) erau de acord ca liniile aeriene să taxeze mai mult persoanele supraponderale care aveau nevoie de un loc suplimentar.

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger