Țăranii vor protesta în București pentru agricultură și hrană sănătoase

0

Vineri, 14 septembrie, între orele 11:30 – 14:30, țăranii români protestează în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din București. Toti cei care cred în drepturile țăranilor de a produce o hrană sănătoasă și de a practica agricultura după principii etice sunt invitați să se alature manifestației noastre.

 

 

de „Ecoruralis – În sprijinul țăranilor ecologici și tradiționali”

 

Protestul este organizat în coordonare cu numeroase evenimente similare care au loc în aceasta lună în Europa. Punctul culminant al manifestațiilor va fi atins pe 19 septembrie, în Parlamentul European din Bruxelles, unde se vor reuni, la finalul unui Marș pentru Hrană Bună (Good Food March) țărani, activiști, specialiști și consumatori din întreaga UE.

“Vrem ca prin această manifestație, țăranii adevărați împreună cu susținătorii noștri, și nu marii producători să își facă auzite în fața autorităților nemulțumirile și solicitările referitoare la reforma agriculturii europene”, spune Willy Schuster din partea asociației țăranilor Eco Ruralis. “În același timp, vom transmite un mesaj de solidaritate cu marșul european al țăranilor din Strasbourg pâna în Bruxelles, în fața clădirii Parlamentului European”.

La eveniment vor lua cuvântul mici producatori din diverse regiuni ale țării, vom transmite reprezentanților ministerului principalele solicitari ale țăranilor, iar la final vom organiza un brunch cu produse sănătoase, ecologice și tradiționale în fața clădirii Ministerului Agriculturii.

DEZBATERI

În aceeași zi, vineri, 14 septembrie, între orele 15:00 – 17:00, protestul va fi urmat de dezbateri despre drepturile țăranilor în contextul acaparării pieței mondiale de corporații, precum și în contextul reformei Politicii Agricole Comune din Europa.

Ne vom bucura de participarea a două reprezentante a Mamelor din Ituzaingo – Argentina: Sofia Gatica și Maria del Milagro Godoy. Sofia și Maria sunt deja cunoscute în întreaga lume pentru lupta lor împotriva companiei Monsanto. Pentru prima dată, Monsanto a fost adusă în fața justiției să dea socoteală pentru îmbolnăvirea sau moartea unor argentinieni care au intrat în contact cu erbicidul extrem de toxic pe bază de glifosat (RoundUp), folosit în tratarea chimică a culturilor de soia modificată genetic. Lupta mamelor din Ituzaingo a fost onorată anul acesta cu premiul Goldman Environmental Prize. Experiența acestor femei este o sursa de inspirație pentru oamenii de pretutindeni.

Mai multe informații despre protest și dezbateri:

Eco Ruralis: http://www.ecoruralis.ro/web/ro/Good_Food_March_2012/

Re.Generation: http://www.re-generation.ro/

The Good Food March: http://www.goodfoodmarch.eu/

Protestul va avea loc între orele 11.30 și 14.30 în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bld. Carol I, nr. 2-4 (vis-a-vis de Teatrul Național București).

Dezbaterea începe la ora 15.00 și se va desfășura la Dianei 4 de pe str. Dianei nr. 4 (Piața Rosetti).

 

Puteți citi și:

Mii de fermieri cer schimbarea politicii agricole a Europei

Țăranii alternativi care pot hrăni lumea (reportaj din două gospodării țărănești care practică agricultura ecologică)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger