Țăranii își vor putea vinde laptele numai pe bază de contract scris și legalizat

0

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a stabilit printr-un proiect de act normativ ce urmează să fie aprobat de Guvern că țăranii nu-și vor mai putea vinde laptele decât dacă încheie înainte un contract de vânzare-cumpărare cu beneficiarul, scrie Capital.ro. Măsura ar urma să fie aplicată din aprilie 2015, iar cei care se abat de la ea ar putea fi amendați cu până la 1.500 de lei.

Potrivit hotărârii de guvern, țăranii vor fi obligați să întocmească o serie de acte destul de complicate și să respecte numeroase formalități birocratice pentru a-și putea vinde laptele. Contractul și oferta scrisă de contract de livrare vor trebuie întocmite în scris și trebuie să cuprindă prețul de livrare, care poate fi fix sau calculat prin combinarea mai multor factori stabiliți în contract, putându-se lua în calcul, de exemplu, indicatori de piață care reflectă schimbăriile condițiilor de piață, volumul livrat sau compoziția laptelui crud livrat.

De asemenea, „contractul trebuie să menționeze volumul, calitatea și compoziția laptelui crud livrat, termenele și condițiile de livrare, durata contractului, care trebuie să fie de minimum 12 luni, modalități de plată și condiții, controlul și recepția laptelui crud, modalitățile de colectare sau de livrare a laptelui crud, precum și normele aplicabile în caz de forță majoră”. În schimb, dacă laptele este vândut unei cooperative, dispare obligativitatea contractului, excepție care se aplică și livrărilor de maxim 10 tone către un prim cumpărător.

Aflați mai multe detalii pe Capital.ro.

 

Puteți citi și:

Ţăranul român faţa în faţă cu reacţiunea europeană: Când hârtia nu se potriveşte cu realitatea

Producătorii de lapte, între subzistența lucie și noii latifundiari

Este laptele un aliment sănătos? Mituri și legende despre lapte

De ce vaca deține „monopolul” pentru lapte


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger