Ţăranii împotriva gazelor de şist – lupta continuă

1

În urmă cu o lună, vă descriam situaţia din Podişul Hârtibaciului, unde, încă din vara acestui an, compania Prospecţiuni S.A. explorează subsolul în căutarea resurselor naturale, după spusele reprezentanţilor săi, în urma unui contract cu Romgaz. Explorarea respectivă, însă, aşa cum arătam în materialul de aici, încalcă dreptul la proprietate al cetăţenilor pe ale căror terenuri se desfăşoară. Oamenii au acţionat în instanţă pentru a stopa lucrările care le-au afectat recoltele, activităţile, viaţa de zi cu zi. Însă cei de la Prospecţiuni şi-au văzut mai departe de treabă, iar situaţia a devenit tensionată. Willy Schuster, unul dintre ţăranii alternativi ai României, despre care TOTB v-a povestit aici, a devenit un simbol al rezistenţei localnicilor faţă de abuzurile companiei care face prospecţiuni.

 

 

de Camelia Jula

 

A “recoltat” şi tăiat cabluri puse ilegal pe terenurile sale şi, în ciuda ameninţărilor care i-au fost aduse (lui şi familiei sale), a refuzat să cedeze, coalizând, în jurul său, tot mai mulţi oameni, unii veniţi de la distanţă, care se opun metodelor abuzive de lucru ale Prospecţiuni, indolenţei autorităţilor locale şi exploatării gazelor de şist.

La nivel declarativ, Prospecţiuni nu caută gaze de şist, ci gaze naturale. Dar, după cum spunea anul trecut un reprezentant Romgaz, în perimetrele din Transilvania au fost descoperite „gaze neconvenţionale, inclusiv gaze de şist, pe care Romgaz le va extrage în scopuri comerciale, în perioada următoare, urmând să utilizeze tehnologii noi de exploatare şi explorare”. (sursa). Potrivit unui material publicat de jurnalistul Călin Corpaş, pe site-ul său, pe 23 septembrie, acordurile încheiate de ANRM (Agenţia Naţională a Resurselor Minerale din România) cu companiile care doresc să exploateze un anumit perimetru (care trebuie, iniţial, explorat) au acelaşi conţinut pentru toate perimetrele de explorare – dezvoltare – exploatare din ţară, cu diferenţe la derularea etapelor de explorare şi dezvoltare. Mai concret, companiile care obţin un astfel de acord şi au câştigat o concesiune pot să caute orice tip de hidrocarburi în subsolul ţării, indiferent cum se numesc acestea. „Acordurile nu fac distincţie în momentul de faţă deoarece nu avem legislaţie. De aceea nu se prevede gaze convenţionale sau neconvenţionale. Noi am scos la concurs perimetre pentru explorarea şi exploatarea hidrocarburilor. A gazelor naturale. Şi gazele de şist sunt tot gaze naturale care se exploatează în alte ţări, prin metode neconvenţionale”, declara Mihai Spătaru, consilierul Claudiei Răileanu, şefa direcţiei care care în atribuţii domeniul hidrocarburilor, în cadrul ANRM pentru publicaţia Jurnal Bihorean.

Asociaţia Neuer Weg şi Fundaţia Eco Civica au solicitat Tribunalului Braşov emiterea unei ordonanţe preşedinţiale care să dispună sistarea lucrărilor desfăşurate de compania Prospecţiuni S.A. în perimetrul Transilvania Sud, expunând o serie de motive susţinute de documente pentru această cerere. Solicitarea a primit un termen de judecată foarte întârziat şi, în cele din urmă, a fost respinsă de către Tribunalul Braşov, la finalul lunii trecute. Însă cele două organizaţii mai au deschise şi alte procese pe rol, pentru care aşteaptă fixarea unor termene de judecată pe fond. În timp ce justiţia stă pe loc, în localităţile din judeţul Sibiu (dar nu numai) angajaţii Prospecţiuni îşi văd, mai departe, de treabă. În urmă cu doar câteva zile, scriam, din nou, despre cum Willy Schuster a fost nevoit să dea el explicaţii poliţiei pentru că are curajul să îşi apere proprietatea (puteţi vedea, în acest material, şi filmări făcute de voluntari ajunşi la faţa locului – adică în localitatea Moşna). Situaţia nu s-a detensionat, ci dimpotrivă. Dar Willy nu este singur în lupta sa: pe Facebook a fost creat un grup de sprijin pentru el (Help Willy) şi acesta se tot lărgeşte, iar membrii săi au decis ca, în acest weekend, să plece la Moşna, pentru a fi alături de saşul curajos. Acţiunea va fi un eveniment complex, cu muzică, discuţii, activităţi de ecologizare şi proiecţii de filme documentare.

Iată care sunt cele mai recente informaţii de la Willy Schuster în legătură cu situaţia cablurilor pe care duminica trecută le-a găsit, din nou, pe proprietatea sa şi în legătură cu acţiunile din acest weekend:

Revenim cu noutăţi de la Moşna. Împreună cu prieteni din toată ţara, care au venit să ne sprijine, astăzi (ieri – n.r.) am avut plăcerea să predăm oficial poliţiei din Moşna recolta de duminica trecută de pe terenul meu şi al familiei mele (foto mai jos – n.r.). Nu am dat nimănui permisiunea să instaleze aceste echipamente de prospecţiuni seismice pe terenurile noastre. Aşa cum am scris în procesul verbal de predare-primire, considerăm că am găsit aceste cabluri abandonate pe terenurile noastre şi am acţionat în consecinţă. În gospodărie, familia noastră creşte în fiecare zi. Astăzi ni s-a alăturat Wilhelm Jacob Hermann – reprezentant al saşilor din Munchen (Germania), Ramona de la Eco Ruralis, Ciprian – regizor din Meschendorf, Costel – activist din Bucureşti, Robert Frunzescu de la Naşul TV. Se află în continuare alături de noi Alex Imreh de la Cluj şi Alex de la Sibiu. De dimineaţă ne-am luat la revedere pentru scurt timp de la prietenii din Sibiu – Ami şi Mihai. Ne pregătim intens pentru manifestaţia de sâmbătă, care va avea loc pe parcursul zilei în Alma Vii şi odată cu căderea serii în Moşna. Programul nu este finalizat, însă va cuprinde o reuniune între localnici şi oamenii veniţi în sprijinul acestora, program muzical cu cenaclul Lumina Lină din Sibiu, activităţi de ecologizare în aer liber, proiecţii de filme documentare, o vizită la gospodăria noastră şi mult spaţiu pentru contribuţia voastră. În ciuda unor schimbări neaşteptate de planuri, avansăm cu detaliile de organizare. Lista de participanţi e în continuare deschisă şi vă încurajez să vă înscrieţi aici şi să daţi cât mai multe detalii despre cum puteţi ajuta la faţa locului: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AvSYhW4pRkdGdDh3RE14TDR3REFaTXpiUEpab2RETEE&usp=drive_web#gid=0

Vă aşteptăm cu nerăbdare! (Willy Schuster)

 

Proces verbal de predare – primire a cablurilor

 

Pe tot parcursul săptămânii, cei care i-au venit în ajutor lui Willy au făcut publice toate detaliile întâmplărilor la care au asistat în Moşna. Au scris despre maşinile companiei de prospecţiuni, despre activităţile acestora, despre ameninţări, despre întâlnirile autorităţilor locale cu oamenii, încercând să ofere un tablou cât mai amplu al situaţiei.

Mihai Pustea, prezent la Alma Vii, azi 12.11.2013 – Alma, şedinţă de „informare”. Primarul + viceprimar + consilieri vânduţi:

Primarul a încercat să facă o dezinformare şi, chemat fiind, responsabilul SC Prospecţiuni S.A. a zis trei cuvinte şi a plecat în fugă. Noi am încercat să nu intervenim. Dar când am văzut că toţi sunt vânduţi, am făcut informare doar între cetăţeni. Chiar dacă primarul şi miliţianul mi-au interzis verbal să împart hârtiile cu informare despre fracking în incinta căminului. Îi tragic. Oamenii sunt bruscaţi de trupe de securitate, preotul este pârât la clericii superiori ai BOR, casele sunt crăpate şi zguduite de camioanele cu talpă vibratoare, oameni care se luptă cu mâinile goale cu monştri de metal, dintre ei multe femei cu copii în braţe, pământurile sunt împânzite de cabluri şi dinamită. Nu ştiu dacă mai este ceva de zis.

Alex Imreh, prezent la Alma Vii, 12.11.2013:

Primarul a chemat oamenii din ALma Vii la adunare – sub pretextul că trebuie să se discute despre taxele pe pământ şi despre unele tulburări care au aparut în sat. Ce căutau angajaţii Prospecţiuni SA cu jeepurile lor printre căruţe şi cai şi oameni amărâţi cu copii în braţe – vă puteţi închipui ce imagine doreau să îşi facă. Am primit şi noi ştirea, Willy şi câţiva prieteni au dat fuga înspre Alma Vii şi au ajuns la timp la adunare. Oamenii au prins curaj, aveau deja experienţă de ieri. Au început să pună întrebări directe. Primarul, de faţă cu atâta audienţă din afară, nu a putut răspunde decât că dânsul nu şi-a dat decât un acord de principiu, cu respectarea clauzelor din proiect. Care nu se respectă, domn’ primar! Primarul mai recunoaşte public că nu se poate ca angajaţii Prospecţiuni S.A. să intre pe terenuri private fără acordul proprietarilor. Atâta le-a trebuit oamenilor, de acum nu îi mai păcăleşte nimeni cu tot felul de minciuni. Au început apoi reprezentanţii autorităţilor, aleşii poporului, să dea vina unii pe alţii. Şi toţi şi-au găsit să dea vina pe preot. „Preotul ne-a dat voie”, spuneau cei de la Prospecţiuni S.A. Atunci au sărit şi Willy şi prietenii lui pentru că ştiau de la domnul părinte de problemele din Alma Vii şi că părintele strânge de mult cablurile de pe terenul bisericii. Nu avea cum să le dea părintele voie să întindă ei cabluri prin grădini şi câmpuri. Dânsul însuşi a tot strâns la cabluri şi aşa a dat exemplu şi altora. (…) Dăianu (reprezentant al Prospecţiuni – n.r.), pus la foc automat, a fugit practic din sală, urmat de gorilele lui. Sătenii se plângeau în spatele lui că au fost agresaţi, intimidaţi, minţiţi fără ruşine. Apoi le-a vorbit Willy, le-a făcut el informare ad-hoc, plus Mihai cu informaţii despre noile prospecţiuni, tipărite de el la repezeală. Alex a filmat, chiar şi certat de un vice, pus să se legitimeze… prostii. (…)  

Iosif Kiss (13.11.2013)

Acum am vorbit cu soţia lui Willy Schuster, nu au fost bătuţi, însă poliţia aproape că a blocat intrarea în sat, casa le e monitorizată în permanenţă de o maşină de la firma de securitate. Nu au avut cum să îi agreseze direct pentru că nu umblă singuri pe stradă şi au fost lângă ei reprezentanţii unor televiziuni. Acum dădeau un interviu la Radio Suedia. (…) Interesant e că aseară primarul a recurs la nişte ameninţări subtile şi a spus ceva de genul „cei care aveţi datorii la bugetul local ar fi cazul să faceţi gura mică şi să îi lăsaţi pe cei de la Prospecţiuni S.A. să îşi facă treaba”. Interesant este faptul că la şedinţa de aseară primarul s-a prezentat împreună cu reprezentanţii SC PROSPECŢIUNI SA şi cu POLIŢIA ca să vorbească despre taxele locale. WTF! Ce treabă are Poliţia şi mai ales CE TREABĂ AU REPREZENTANŢII SC PROSPECŢIUNI SA cu taxele şi impozitele plătite de localnici?

Alex Imreh Moşna 13.11.2013, ora 9 dimineaţa

Au trecut prin faţa casei lui Willy: 1. cel puţin un jeep plin de cabluri negre; 2. un autobuz plin cu muncitori; 3. două Unimoguri (camioane) pline de cabluri. Din aprilie au început, dar NICIODATĂ nu a fost o aşa desfăşurare de forţe aici în Moşna. Atenţie, e capăt de drum aici, deci toate aceste tone de cabluri vor fi puse pe terenurile celor din Moşna. Amu e amu, haideţi la ”marea decablare’”. Aseară la Alma Vii în faţa sătenilor adunaţi la Şcoala Veche au fost făcute 2 declaraţii cât se poate de oficiale/publice, de clare/fără echivoc: 1. Primarul a spus cât se poate de clar că nimeni nu poate pune cabluri pe terenurile oamenilor fără acordul explicit/în scris al proprietarilor; 2. Şeful mercenarilor care fac aceste prospecţiuni, dl. Dăianu Gheorghe, a zis la fel, cât se poate de clar, că dacă un proprietar nu este de acord, nu se vor pune cabluri, nu trebuie decât să spună că nu este de acord şi cei cu cablurile se vor retrage. Şeful de post a confirmat că va asigura respectarea proprietăţii private. Deci, veniţi, oameni buni, să ajutăm la informarea sătenilor, un om izolat pe câmp poate fi intimidat, poate fi presat, dar când are martori şi ajutor va putea rezista la presiuni. (…) Vă aşteptăm sâmbătă, 16.11, la Moşna, aici e eventul https://www.facebook.com/events/558225877578518/.

 

“Această imagine reprezintă pe lucrătorii firmei Prospecţiuni S.A. descărcând zeci de kilograme de dinamită “Rioesis Plus” fabricaţie “Maxam Deutschland GmbH” fără pază, protecţie, asigurare sau orice de acest gen, pe un teren, proprietatea mea privată, pentru care plătesc impozite!” – sursa şi info: Willy Schuster

 

Urmăriţi, mai jos, o filmare realizată la şedinţa de informare a localnicilor din Alma Vii, organizată de Primăria Moşna, de marţi, 12.11.2013:

 

 

Iar mai jos, o altă filmare, postată ieri pe canalul YouTube, despre acţiunile de protest care au loc zi de zi în localităţile menţionate:

 

 

Susţinătorii lui Willy Schuster şi ai localnicilor din regiunea afectată de activitatea companiei Prospecţiuni S.A. vor merge mâine spre Moşna cu maşini, dar şi cu biciclete – oamenii s-au coordonat, la fel ca în cazul protestelor pentru Roşia Montană, cu ajutorul reţelelor de socializare. Mesajele şi situaţia din Moşna au ajuns pe diverse bloguri, chiar şi în presa locală sau naţională, în cele din urmă. Maşinile Prospecţiuni sunt fotografiate inclusiv de trecători prin regiune şi imaginile trimise mai departe, pentru ca lucrurile care se întâmplă acolo să nu ajungă trecute sub tăcere:

 

_DSC0662

 

_DSC0610

 

_DSC0612

 

_DSC0613

 

_DSC0614

 

_DSC0617

 

„Moşna, lupta împotriva exploatării gazelor de şist” este titlul unui album foto, însoţit de o amplă descriere a împrejurărilor în care a fost realizat (sursa: Ra-javan Photography) şi o concluzie firească, dar, se pare, greu de realizat pentru multă lume: „Este de neconceput să devastăm acest peisaj pitoresc din inima României, să distrugem liniştea unor ţărani care încă trăiesc cum am fost meniţi să trăim, printr-un stil de viaţă ce s-a dovedit eficient din toate punctele de vedere. Deodată vine peste ei sistemul, cu toată manipularea din spate, să distrugă ce au mai de preţ, apa, aerul, linitea şi inocenţa. Sunt atribute care sunt N E R E G E N E R A B I L E, sunt nevoi de bază fără de care nu putem trăi. Fără ele ne distrugem sănătatea şi devenim sclavii unui sistem nemilos cu interese singulare finaciare. Este datoria noastră să apărăm, pentru că, vrem, nu vrem, ne va influenţa indiferent unde trăim, pentru că împărţim aceeaşi planetă şi putem crea un exemplu de rezistenţă”. Aici puteţi găsi link-uri către mai multe filmări realizate de echipa care a făcut deplasarea la Moşna şi a realizat şi albumul foto, din care fac parte imaginile de mai jos:

 

563598_286078918183896_110302759_n

 

1385793_286078964850558_777479979_n

 

1393930_286078834850571_249408062_n

 

1461598_286078854850569_896045753_n

 

Pe pagina evenimentului de sprijin pentru Willy Schuster şi localnicii din Moşna şi Alma Vii puteţi găsi în permanenţă informaţii de ultimă oră despre ce se va întâmpla acolo în acest weekend, cum puteţi ajunge sau cu cine să luaţi legătura dacă doriţi să ajutaţi ori să mergeţi acolo.

Informaţii despre prospecţiuni realizate de compania în cauză vin, însă, şi din alte judeţe ale ţării, în special din Transilvania – se pare că astfel de lucrări se desfăşoară şi în Mureş, Alba şi Cluj (deocamdată, nedocumentate cu imagini sau filmări concrete). Există comunităţi sau oameni din cadrul unor comunităţi care reacţionează, aşa cum este cazul Moşna, Willy Schuster sau cum a fost şi este, în continuare, cazul Pungeşti. Sunt oameni care îşi cunosc drepturile şi nu ezită să ceară respectarea lor. Dar există şi comunităţi care pot fi mult mai uşor intimidate sau proprietari de terenuri care se lasă amăgiţi de promisiunea unor despăgubiri care, pe moment, li se par avantajoase. Ce veţi face când vă veţi trezi cu cabluri şi dinamită în grădină sau pe un teren oarecare din proprietatea voastră? Un îndrumar schiţat aici pentru cei care se trezesc într-o astfel de situaţie explică următoarele:

Trebuie procedat aşa: se strâng cablurile de pe proprietate şi se predau în maxim 10 zile la Poliţie. Acolo se întocmeşte:
1. Proces verbal de predare-primire a bunului găsit, arătând împrejurările în care a fost găsit.
2. O plângere pentru încălcarea proprietăţii, solicitând organului de poliţie să:

a. ancheteze împrejurările în care bunul (cablurile) a ajuns pe proprietatea personală
b. să identifice făptuitorul (adică cine anume a săvârşit fapta de a încălca proprietatea)
c. identificarea proprietarului bunului
d. sancţionarea persoanelor responsabile de săvârşirea abuzului

3. Ulterior se poate deschide un proces pentru încălcarea proprietăţii, dar… trăim în România.

Bonus

Poţi să şi tai cablurile, dar… la limita proprietăţii şi a legii”.

 

În momentul de faţă, o hartă a prospecţiunilor realizate în România în căutarea gazelor (după cum spuneam, şi gazele de şist sunt tot gaze naturale, deci delimitarea pe care încearcă să o facă autorităţile locale sau angajaţii companiilor de prospecţiuni este irelevantă) ar cuprinde foarte multe judeţe, de la vestul la estul ţării. În contextul recentei listări la bursă a companiei Romgaz (care, în această săptămână, a început să fie tranzacţionată la bursa din Londra, marcând o premieră pentru România – este pentru prima dată când o companie de stat este listată internaţional), activităţile de prospectare întreprinse pe teritoriul României pot fi analizate şi din această perspectivă. Avem, deja, în România, un model de „joc pe bursă” cu resurse naţionale – este vorba de Roşia Montană şi Gabriel Resources, companie listată la bursa din Toronto (Canada); acţiunile acestei companii au înregistrat creşteri ori scăderi în funcţie de evenimente petrecute în România (declaraţii pro-minerit sau pro-proiectul Roşia Montană ale autorităţilor statului sau proteste, precum cele care durează, deja, din luna septembrie, ale celor care se opun distrugerii Roşiei Montane). Într-un scenariu similar, acţiunile Romgaz ar putea înregistra şi ele creşteri dacă prospecţiuni realizate pe teritoriul României ar raporta descoperirea unor zăcăminte importante de gaze, care s-ar constitui în resurse solide ale companiei de stat. Speculaţiile pot merge chiar şi mai departe, la fel cum au mers şi în cazul Roşia Montană, dar problema de fond rămâne alta – şi este una extrem de importantă: încălcarea proprietăţii private, abuzul asupra cetăţenilor României. Iar asta ne priveşte pe toţi, pentru că i se poate întâmpla oricăruia dintre noi, fie că are legătură cu gaze de şist, aur sau alte resurse.

 

Citiţi şi:

Proprietatea privată, călcată în picioare în România pentru gazele de şist

“Ţăranii împotriva gazelor de şist” – Willy Schuster, ţăran din Moşna, vs. Prospecţiuni S.A.

Prospecţiuni S.A. detonează terenurile şi în judeţul Timiş în căutarea gazelor

Vei fi tu următoarea victimă a gazelor de şist?

 

Surse, foto, video: Facebook, YouTube, Asociaţia Neuer Weg, Willy Schuster, TOTB


Un comentariu

  1. ba magarule ,nu mai ai nevoie de taranul roman ,importi alimente din UE pline de E-uri, STROPITE DIN BELSUG CU PESTICIDE , MANIPULATE GENETIC, produsele agricole autohtone nemaifiind necesare … te-ai hotarat ma canalie sa pui jandarmii pe taranul roman pt. ca-si apara pamantul , te-ai hotarat ma canalie sa distrugi baza productiei agricole, pamantul nostru fertil ca niciunde in Europa,pt. niste nenorocite de gaze si asta in folosul unor companii straine….ESTI CEL MAI MARE TRADATOR PE CARE L-A DAT ACEST POPOR IN ISTORIA SA ZBUCIUMATA, ….asculta-ma bine nemernicule ..nici in mormant nu vei avea liniste ….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger