Țara unde e cel mai greu să fii femeie în acest moment

2

Cunoaștem povești tragice despre soarta unor femei din Afganistan, despre fetițe vândute drept mirese de la vârste fragede, am aflat de cele trei tinere pakistaneze ucise pentru că au dansat în ploaie, dar și protestele studenților afgani, pentru dreptul sfânt de a-și bate nevasta. Cu toate acestea, potrivit unui studiu recent, cea mai ostilă țară arabă pentru femei este, în acest moment, Egiptul.

_57431783_jex_1269784_de27-1

Cercetarea lansată de Fundația Thomson Reuters arată că hărțuirea sexuală, numeroasele cazuri de mutilare genitală, creșterea violenței, legislația discriminatoare și amplificarea traficului de persoane plasează Egiptul pe locul întâi în clasamentul țărilor unde drepturile femeilor au masiv de suferit. Dacă femeile au jucat un rol vital în revoltele Primăveri Arabe, s-ar părea că lupta lor pentru respectarea drepturilor a retrogradat în ultima vreme, în condițiile în care a fost ales președinte liderul Frăției Musulmane și, chir după înlăturarea lui Mursi, agresiunile au continuat să escaladeze: ”L-am dat jos pe Mubarak de la președinție, dar mai trebuie să-l dăm jos și pe Mubarakul din mințile și dormitoarele noastre,” scria jurnalista egipteană Mona Eltahawy, una dintre figurile principale ale disidenței feminine din Cairo.

Un raport realizat de Națiunile Unite arată că 99,3% dintre femeile și fetele egiptene au fost supuse hărțuirii sexuale. ”Acceptarea socială a hărțuirii banalizate afectează fiecare femeie din Egipt, indiferent de vârstă, statut profesional sau socio-economic, stare civilă, îmbrăcăminte sau comportament,” spune Noora Flinkman, de la organizația HarassMap. Numai în timpul protestelor din Piața Tahrir, care au avut loc în luna iunie a acestui an, împotriva președintelui Mursi, au fost înregistrate 91 de cazuri de viol și hărțuire în spațiul public. Totodată, potrivit UNICEF, 91% dintre femeile și fetele egiptene (circa 27 de milioane) sunt supuse mutilărilor genitale. Numai statul Djibouti depășește acest procent, cu 93% dintre femei mutilate genital.

În urma Egiptului, în acest clasament se situează Irakul, urmat de Arabia Saudită, unde femeile au protestat săptămânile trecute, pentru a obține dreptul de a conduce mașini, apoi de Siria și Yemen. Studiul a fost realizat de funația filantropică Thomson Reuters, cu ajutorul a 336 de experți în probleme de gen, care au fost consultați cu privire la chestiuni de violență împotriva femeilor, drepturi legate de reproducere, tratamentul femeilor în cadrul familiei, integrarea în societate și atitudinile referitoare la rolul femeilor în politică și economie.

Mai multe despre acest sondaj și despre situația femeilor din țările arabe, puteți afla de pe Reuters.

Puteți citi și:

Căutările pe Google arată cât de misogini suntem

De la palmă, până la lege, Cum le protejază statul român pe femei în fața bărbaților bătăuși

 


2 comentarii

  1. Da de unde, in Romania femeile practica un terorism sexual non stop asupra barbatilor, nu au pesti, nu le face nimeni nimic (site-urile pline de zeite pe toate gusturile si buzunarele, plus mondenitatile, bianca, zavoranca, etc. etc.)

    A se citi

    Jocul de putere sexuală, pisica și șoricelul
    http://www.scribd.com/doc/166159477/Jocul-sexual-puterea-sexuala-pisica-%C8%99i-%C8%99oricelul

    Si femeile au produs religii
    http://www.scribd.com/doc/141034453/Si-femeile-au-produs-religii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger