Țară de huzur. Cum am ajuns cei mai leneși europeni

1

Acum câteva zile, prezentatorii de știri ne anunțau revoltați că muncim cel mai mult din Uniune; alții au afișat lucrurile ironic: de fapt, tăiem frunze la câini, pentru că suntem și cel mai puțin productivi din Europa. Ambele fenomene sunt reale, însă cauzele lor sunt complexe și ne îndeamnă, din păcate, la pesimism, scrie revista Capital.

 

de Mirona Hriţcu (Capital.ro)

 

Productivitatea redusă a anga­jaților români are câteva cauze sociale: pe de o parte, trecutul comunist, în care normele de lucru erau atinse mai degrabă pe hârtie decât în realitate, oamenii nefiind neapărat preocupați de rezultatele muncii lor; pe de alta, condițiile precare de muncă din țară, departe de pretențiile salariaților care se simt, astfel, demotivați. Relevant în acest sens este raportul „Calitatea locurilor de muncă“, realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă (Eurofound) anul acesta. Potrivit specialiștilor consultați, productivitatea raportată de un stat depinde de un cumul de criterii. Unele sunt evidente –  buna specializare a personalului, nivelul salarial sau siguranța la locul de muncă -, altele indirecte, aici intrând mediul de lucru, siguranța locului de muncă și rata șomajului. Câteva date din studiu explică, fără doar și poate, de ce nu muncim cu mai mult spor. Salariile românilor, de exemplu, sunt date de autorii studiului ca reper pentru „mai rău nu se poate“ – așa se face că veniturile medii din sectorul privat albanez sunt de aproape patru ori mai mari raportate la nivelul de trai și la volumul de muncă. Într-adevăr, crede Dan Cristescu, președintele sindicatului Familia, cel mai motivant factor în motivarea angajaților rămâne salariul. „Derulăm de ceva timp un program de plasare de forță de muncă în companiile autohtone. Să vă dau exemplul muncitorilor: le găsim locuri de muncă și nu se duc, pentru că, în momentul în care patronul refuză să le dea peste 1.200 de lei net, preferă să-și ia bagajele și să părăsească țara. Și este firesc să fie așa, omul ajunge acasă după ce a primit oferta și se gândește, «păi bine, pentru 12 milioane merită să risc să-mi rup mâinile și picioarele aici?» Evident că nu merită. Aflăm apoi că în Germania, unde e plătit nemțește, este unul dintre cei mai eficienți angajați.“

șa că, spune Dan Cristescu, de fapt România nu are de ce să fie comparată cu restul statelor UE în materie de productivitate, întrucât datele problemei sunt complet diferite. „În mare, noi considerăm productiv un muncitor dacă-și mișcă repede mâinile, uitând că în Occident un plus imens îl aduce mecanizarea. Normal că un lucrător german este de zece ori mai productiv decât al meu dacă are la dispoziție tehnologie de ultimă generație.“ Așadar, e de părere liderul sindical, dacă vor să își eficientizeze activitatea, patronii nu trebuie să dea doar cu biciul, „ci să aplice, așa cum zic eu, așa-numita teorie a livrelei: nu poți să fii mare boier și să-ți ții vizitiul în zdrențe, el să mănânce lături, iar tu ouă de prepeliță și icre alese“. De fapt, aici este cheia slabei eficiențe a lucrătorului român, crede și Irina Manolescu, directorul executiv al Career Solutions. Slaba tehnologizare este o meteahnă a patronului român, la care recurge nu neapărat din lipsă de fonduri, cât din dorința de a menține o stare de fapt. „Antreprenorii noștri nu excelează la strategii pe termen lung, se gândesc că dacă își iau aparatură performantă trebuie neapărat să dea oameni afară, cu problemele de rigoare.“

Puteți citi restul articolului pe site-ul revistei Capital.

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger