Ţânţarii modificaţi genetic nu mai simt mirosul oamenilor

0

Cercetători HHMI au reuşit să modifice genetic modul în care ţânţarii răspund anumitor mirosuri. Inclusiv celui emis de corpul uman sau celui emis de un tip de repelent pentru insecte. Experimentul demonstrează nu doar că ţânţarii pot fi modificaţi genetic, dar şi că există căi de a descoperi de ce aceste insecte sunt atât de atrase de oameni şi cum această atracţie poate fi blocată.

„A venit vremea să intervenim genetic în cazul acestor insecte purtătoare de boli grave. Cred că munca noastră este un exemplu că se poate”, a declarat Leslie Vosshall, coordonator al cercetării, ale cărei rezultate au fost publicate ieri în revista Nature. Vosshall studiază de mai mulţi ani genetica ţânţarilor, tocmai pentru că aceste insecte sunt vectori principali în transmiterea unor boli, dar şi pentru a înţelege atracţia pe care oamenii o prezintă pentru ele şi care duce la atât de nesuferitele şi dureroasele muşcături.

Echipa condusă de Vosshall a studiat comportamentul ţânţarilor la ale căror gene se intervenise prin inginerie genetică şi a observat activitatea redusă a neuronilor responsabili de miros. Când au fost puşi să „aleagă” între om şi orice alt animal, aceşti ţânţari „mutanţi” au arătat o preferinţă redusă pentru mirosul uman, preferând porcuşorii de guineea (în condiţiile în care un ţânţar normal ar fi ales omul, indiferent de împrejurare). „Prin alterarea unei singure gene, putem zăpăci ţânţarul şi îl putem abate de la căutarea sa continuă de sânge uman”, a explicat Vosshall.

Mai mult, ţânţarii modificaţi genetic nu au putut simţi nici mirosul repelentului folosit în teste, înainte să se aşeze pe braţul unui om, ci l-au detectat abia după, când şi-au şi luat zborul. „Aceasta ne arată că există două mecanisme diferite folosite de ţânţari pentru a detecta repelenţii. Unul se petrece în aer şi celălalt apare la interacţiunea cu pielea. Acest mecanism dual nu a fost demonstrat niciodată până acum”, spune Vosshall. Echipa de cercetători intenţionează să afle, pe viitor, de ce ţânţarii sunt „specializaţi” în oameni şi cum ar trebui să fie următoarele generaţii de repelenţi, ca să fie cu adevărat eficiente în lupta împotriva ţânţarilor.

Sursa şi foto: Science Daily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger