Țânțarii își aleg victimele cu ajutorul microbilor

0

Dacă vă întrebați de ce țânțarilor le plac mai mult anumiți oameni și mai puțin alții, cercetătorii olandezi v-ar putea oferii un răspuns: microbii de pe pielea oamenilor modelează preferințele culinare ale insectelor.

Oamenii de știință de la Universitatea Wageningen din Olanda au observat că bărbații care găzduiesc pe piele o mare varietate de microbi sunt mai puțin atractivi în ochii țânțarului african purtător de malarie Anopheles gambiae sensu stricto. Acesta este atras în schimb de bărbați cu bacterii de piele relativ asemănătoare între ele sau de anumite tipuri de bacterii care îi fac pe oameni mai gustoși.

Secretul stă în miorsurile emanate de pielea oamenilor, care ghidează țânțarii înspre ea. Microbii care trăiesc pe piele joacă un rol important în producerea acestor mirosuri. De altfel, fără bacterii de piele, transpirația umană nu ar fi detectată olfactiv de către oameni, studiul sugerând că microbii ar putea face parte din sistemul imunitar al oamenilor.

Malaria a fost responsabilă în 2010 pentru 655.000 de morți, potrivit OMS, majoritatea fiind înregistrate în rândul copiilor africani, așa că relația dintre preferințele țânțarilor și microbii de piele are puternice implicații în materie de sănătate. Noua cercetare ar putea duce la descoperirea de noi soluții împotriva răspândirii bolii.

Sursa: Livescience

 

Puteți citi și:

Cum ne găsesc țânțarii: după dioxidul de carbon expirat și mirosul pielii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger