Tânărul care a inventat un dispozitiv pentru curăţarea oceanelor va începe testele în această vară

0

În urmă cu doi ani, vă povesteam entuziasmaţi despre invenţia unui tânăr de 19 ani, prin care acesta intenţiona să cureţe oceanele planetei de sute de mii de tone de plastic. Acum a venit timpul să vă spunem, cu şi mai mare entuziasm, că Boyan Slat, studentul la inginerie spaţială care a conceput Ocean Cleanup Array, va începe să-şi folosească dispozitivul simplu, dar extrem de eficient, începând cu anul viitor.

 

Ocean-Cleanup-Array-Boyan-Slat-537x405

 

Slat a lansat între timp compania The Ocean Cleanup, care a realizat anul trecut un studiu de fezabilitate pentru sistemul care constă într-o rețea de platforme plutitoare și platforme de procesare, ce vor constitui puncte de colectare și reciclare răsfirate pe suprafețele oceanelor. Tot în 2014, tânârul a pus la punct o campanie de crowdfunding, prin care a strâns de la publicul larg peste 2 milioane de dolari, folosiţi pentru realizarea mai multor dispozitive ce vor fi testate în această vară. Înainte să treacă propriu-zis la treabă, Slat susţine că trebuie să se edifice în ceea ce priveşte volumul de deşeuri de plastic existent în Oceanul Pacific, atâta timp cât proiectul său prevede şi vânzarea unei părţi din deşeurile de plastic, pentru a fi reciclate sau convertite în energie.

“Când am făcut studiul de fezabilitate, am descoperit că întreaga problemă a gunoaielor este învăluită în incertitudine. Şi, dacă vrei să soluţionezi o problemă, e important să ştii care e problema,” e de părere tânărul inventator. Slat spune că mare parte a datelor referitoare la cantitatea de deşeuri din ocean este neconcludentă. Cercetători din Los Angeles, SUA, au realizat anul trecut cea mai riguroasă analiză de până acum a cantităţii de plastic din oceane şi au estimat că este vorba de aproximativ 269.000 de tone, din datele colectate de la 24 de expediţii navale care au străbătut, timp de şase ani, oceanele planetei. Tot anul trecut, un alt studiu, realizat de Centrul Superior de Cercetare Științifică din cadrul Universității din Cadiz, concluziona că 88% din suprafaţa oceanelor sunt acoperite de particule de plastic. Cu toate acestea, compania lui Slat va porni în această vară pe teren, pentru a obţine date actualizate. Cu ajutorul a 50 de ambarcaţiuni, vor fi prelevate mostre din Hawaii până în California, iar astfel “vom face mai multe măsurători în 3 săptămâni decât în ultimii 40 de ani la un loc. Va fi cel mai mare proiect de cercetare a oceanelor din istorie,” explică fondatorul Ocean Cleanup.

Începând cu anul viitor, va avea loc prima mare perioadă de testare a sistemului inventat de Slat. Primul dispozitiv instalat va fi o reţea de 2.000 de metri instalată în apropierea Insulei Tsushima, aflată între Japonia şi Coreea de Sud, pe coasta căreia ajung anual peste 30.000 de metri cubi de gunoaie. În prezent, costurile anuale pentru curăţarea insulei sunt estimate la circa 5 milioane de dolari. Cu ajutorul Ocean Cleanup, aceste costuri vor fi reduse substanţial.

Sursa: Fast Coexist

Puteţi citi şi:

Coralii mănâncă plasticul aruncat de oameni în oceane

Cât gunoi încape într-o broască ţestoasă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger