Talibanii finantati din defrisari ilegale

3

Intr-o analiza de pe Wall Street Jurnal, Yaroslav Trofimov constata ca, in Afganistan, lemne in valoare de zeci de milioane de dolari putresezc usor, taiati pe marginea soselei, pentru ca noua administratie a interzis vanzarea materialelor lemnoase dobandite ilegal in 2006. Aparent, aceasta initiativa legislativa a intors localnicii ce traiau din defrisari ilegale impotriva americanilor, a diminuat veniturile statului si a contribuit la finantarea talibanilor din banii obtinuti din contrabanda de lemne.

de Magor Csibi

In articol gasim mai multe relatari si marturii din partea oficialilor americani sau a celor din Afganistan, care spun la unison ca aceasta lege este contraproductiva. Iar autorul ne lasa sa intelegem ca intreaga vina pentru situatie o are presedintele tarii, Hamid Kharzai, si legea propusa de el.Argumentele sunt cel putin “interesante”. Se compara situatia celor care traiesc din defrisare cu situatia cultivatorilor de mac si se precizeaza ca aceste industrii sunt in totalitate controlate de talibani. Conform oficialilor citati in articol, localnicii, care au trait in mod “traditional” din defrisari, n-au alta optiune acum decat sa lupte impotriva sistemului de stat si inclusiv a americanilor.

Intervine aici argumentul economic, ca acesti oameni taie lemne timp de doua zile, iar pretul muncii lor este de 10 dolari in Kunar, 150 in Pakistan si 300 in Dubai.

Solutia indusa de articol pare a fi retragerea legii si lasarea defrisarilor in continuare. Aceasta solutie ridica insa multe semne de intrebare. Este etic sa nu se faca nimic in privinta defrisarilor ca sa cumperi loialitatea unor oameni? Chiar daca vorbim de Afganistan. Ca pana la urma, tara a pierdut 50% din suprafata impadurita intre 1978 si 2009. Mergand pe aceasta logica, urmatoarea miscare a guvernului ar trebui sa fie legalizarea traficului de opiu, ca poate asa se castiga loialitatea fermierilor din sud.

Articolul ridica si o alta intrebare interesanta si actuala. Cine este proprietarul copacilor? Statul sau triburile, care nu recunosc autoritatea statului?

Iarasi, chiar daca las la o parte discutia politica si intrebarea pusa de autor, tot nu pot sa sustin viziunea acestuia. In acest moment, exista o discutie aprinsa la nivel global si despre padurile din Amazon. Din moment ce disparitia acestora ar putea sa genereze schimbari extrem de neplacute asupra climei noastre, multi sustin ca padurea amazoniana nu este a Braziliei sau a celorlalte state, ci a intregului glob. Nimeni nu sare insa in ajutor cand e vorba de finantarea acestora.

Cred ca si in Afganistan e aceeasi greseala. Nu ne bucuram ca exista defrisari, dar nu dorim sa oferim nici infrastructura sau investitii. Am reusit sa cream o invazie/eliberare (interpretati dupa gust) a acestei tari, dar nu exista nici o dorinta de a si crea alternative pentru ei.

Da, este adevarat ca sunt mult zone pe pamant, inclusiv in Romania, unde solutia cea mai la indemana de a castiga un venit vine din taierea copacilor. Dar asta nu are cum sa fie solutia. Ca suntem intodeauna fruntasi, noi, ca civilizatii “democrate”, in a duce “libertatea” si “ordinea” in alte tari, insa suntem mai deficitari in a si lasa ceva in urma. Asa a ajuns si Afganistanul sa fie cucerit si eliberat sistematic de cateva ori. Insa niciodata “reconstructia” si sumele investite in acest proces n-au putut fi comparate cu investitiile in procesul de cucerire/eliberare.

Din pacate, atat autorul articolului, cat si oficialii citati au uitat ca atat razboaiele, cat si reconstructia de dupa costa bani. Iar oprirea defrisarilor niciodata nu va putea fi profitabila pe termen scurt. Daca s-ar gandi cineva la finantarea reducerii taierilor, replantarilor sau a unui acord global de a reduce defrisarile, poate situatia s-ar schimba. In bine.

Pana atunci, solutiile raman la fel atat in Romania, cat si in Afganistan. Taiem copacii, ca e mai ieftin decat sa nu. Si si mai ieftin decat sa plantam.

Sursa: The Wall Street Journal, Grist.com

Foto: Agerpres

Tags:3 comentarii

  1. Pingback: O noua descoperire in Orientul Mijlociu: Irakul are cu 24% mai mult petrol decat s-a estimat initial » Think Outside The Box

  2. Pingback: Nopti nedormite pentru Bush din cauza razboiului din Irak » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger