Interzicerea iPad-urilor pentru copiii sub vârsta de doi ani şi amendarea părinţilor care nu restricţionează accesul copiilor sub 18 ani la dispozitive electronice, aceasta este noua legislaţie din Taiwan în privinţa accesului copiilor la tehnologie modernă.
Specialiştii în pediatrie recomandă cu tărie ca, până la vârsta de doi ani, copiii să nu aibă contact cu dispozitive electronice (de tip telefon mobil, iPad, laptop, chiar televizor) şi că două ore pe zi petrecute în faţa acestor dispozitive sunt mai mult decât suficiente în cazul copiilor peste vârsta de doi ani. Însă studiile arată că mulţi copii (mai ales în ţările ultra-tehnologizate) petrec timp cel puţin dublu, chiar triplu, decât cel recomandat, la televizor sau pe alte dispozitive electronice. Acest comportament are şi consecinţe: risc crescut de obezitate, de tulburări de comportament sau de boli cardiovasculare. În Taiwan, guvernul a decis că este timpul să intervină cu măsuri legale la acest capitol.
Astfel, legea numită “Child and Youth Welfare Protection Act” interzice iPad-urile şi alte dispozitive electronice pentru copiii cu vârsta până la doi ani şi avertizează părinţii să limiteze timpul petrecut cu dispozitivele electronice în cazul copiilor de până la 18 ani (fără a specifica, însă, concret, un număr de ore pe zi sau o medie, spunând doar că aceasta trebuie să fie “rezonabilă”). Părinţii care nu vor respecta această lege pot primi amenzi de până la 1.500 de dolari. Noua legislaţie a stârnit dezbateri aprinse în Taiwan: oamenii se întreabă cum va monitoriza guvernul situaţia şi va aplica legea sau cine decide care este cantitatea de timp “rezonabilă” de petrecut în faţa dispozitivelor electronice pentru copii. De asemenea, măsura stârneşte controverse în ceea ce priveşte problema imixtiunii guvernului în viaţa privată a indivizilor.
Mai multe detalii despre acest subiect puteţi găsi aici.
Puteţi citi şi:
Un adolescent chinez şi-a tăiat o mână pentru a scăpa de internet
Ce faci într-o tabără de dexintoxicare de tehnologie
Telefoanele inteligente distrug ideea de deconectare în timpul liber