“Tăieri masive pe versantul sudic al muntilor Făgăraș. Poze din 27 mai 2014, când tăierile erau in desfășurare”, a scris într-o postare pe Facebook Adrian Vălean, alpinist sibian. Alpinistul a făcut fotografii despre defrişarea pe versantul estic din culmea Zănoaga Cainenilor, pe treimea ei superioară. “Nu am mai multe detalii, eu eram doar in trecere pe acolo”, a declarat Vălean pentru TOTB despre tăierile de copaci desfăşurate pe câteva hectare.
Pe baza coordinatelor GPS date de Adrian Vălean (N45 33.636 E24 21.832), am aflat că teritoriul de exploatare aparține sitului ROSCI0122 – Situl Natura 2000 Munţii Făgăraş.
De pe pagina Natura 2000, aflăm că acest sit “include cel mai înalt și sălbatic sector al Carpaților Românești, cu una dintre cele mai mari extensii ale reliefului glaciar și periglaciar, cu o vastă suită de unități peisagistice unice, cu condiții ecologice specifice ca urmare a diversității geologice, pedologice și climatice reflectate în biodiversitatea foarte ridicată a acestei zone. În acest masiv muntos se află fragmente reprezentative de păduri naturale virgine și cvasivirgine – astăzi practic dispărute din Europa – care polarizează o diversitate biologică terestră deosebită. Munții Făgăraș oferă habitate excelente pentru populații viabile de urs, lup, râs și capră neagră. De pe teritoriul sitului propus a fost capturată o femelă de capră neagră apreciată ca fiind cel mai mare exemplar din lume – 126 puncte CIC (1993 – Valea Arpășel, jud. Sibiu). Tot aici a fost capturat un exemplar de lup cotat ca record mondial (1978 – Valea Arpășel, jud. Sibiu).”
Redacția TOTB a solicitat Ocolului Silvic, care are situl în custodie, informații si documentația referitor la activitatea de silvicultură desfășurată pe acest teritoriu. Vom reveni curând cu detalii.
Articol preluat de pe TOTB redacția maghiară.
Puteţi citi şi:
Pe urmele urşilor bruni din Maramureş, ameninţaţi de intervenţia omului
Cum afectează încălzirea globală România şi ce nu fac autorităţile
Harta globală interactivă care arată cum sunt distruse pădurile
14 comentarii
nu doar versantul sudic sufera sub lama drujbei, ci si cel nordic, probabil in intreg lantul muntos produncandu-se taieri necontrolate la altitudini chiar si de peste 1500 de metrii
Daca Ocolul Silvic are custodia sitului natura 2000, la ce putem sa ne asteptam? Ei administreaza situl ca sa taie, si sa nu-i deranjeze nimeni cu avizele. Nu tot ei au dat aprobari pt microhidrocentralele din Fagaras? Gresita e legea ariilor protejate, ca permite astfel de aberatii, toate taierile si distrugerile sunt acoperite de hartii ‘legale’.
Pai si ce facem? Dezbatem problema sau ne mobilizam si actionam pentru stoparea unui astfel de abuz?
Sunt de acord cu Alexandra. Chiar nu se mai poate. Trebuie sa facem ceva! Ne fura cu totul !
hai muntomani! sa va vad! ca sa mergeti pe munte si sa puneti poze pe bloguri si pe retelele sociale sunteti buni, adica la placinte.
sa vedem cati dintre muntomani (care nu-s deloc putini) se vor mobiliza pentru a proteja zona de mafia lemnului?
nu e nevoie de lupta la baioneta ci e nevoie de a aduce in atentia opiniei publice ce se intampla si a pune presiune pe autoritati cu cereri de explicatii, acte, etc.
Asociata sport-natura alcatuita din cei mai mari muntomani-bloggeri unde e?
daca tot se taie…sa se taie masiv…ca doar asa se poate in romania…hh…si de plantat nu se va mai planta in veci. uite de-aia e vremea in romania asa cum e…inundatii, alunecari de teren, canicula, s.a.m.d. trist..
In muntii apuseni localnicii nu sunt lasati sa-si taie lemnele din propria lor padure dar in schimb camioanele firmelor straine ies pline de lemne! nici macar un copac nu mai ramane in urma lor…distrug drumuri, distrug tot!! asa ca localnici cu furci si topoare ies in calea camioanelor, blocheaza drumul si nu le mai dau voie sa intre in padure! Asa ar trebuii sa se procedeze in toate locurile unde se taie padurea.
Am creat grupul Nu Asa pe facebook. Sugestia e: vezi camionul cu lemne nemarcate, ii retii numarul, ii faci poza, suni la 112, 112 da mai departe la politia rutiera care verifica hartiile lemnelor etc.
Postezi poza pe Nu Asa, impreuna cu coordonatele de timp si loc. Ce am facut pana acum a fost sa trimitem datele astea si poza la directia silvica si sa le cerem explicatii (au dat, dupa ce am pus in cc redactiile presei locale).
Credem ca suntem aproape de gasirea unei solutii mai rapide si mai eficiente de a raporta transporturile de lemne taiate ilegal, in scopul de a opri lucrurile astea.
In curand o sa avem “paduri” doar cat se va vdedea din drumurile nationale…
in curand vom avea paduri doar in reclamele de la tv.
se fura cu acte si se stie de jos pana sus, ca doar au si ei partea lor…sunt cateva firme austriece care rad tot, mii de mc pe zi, cu acte de la mediu, romsilva, etc. au construite in zona megafabrici de unde exporta lemnul brut la pret de nimic si apoi se intoarce in Romania sub forma de mobilier pe care fraierii de noi il cumparam cu bani grei…in 10 ani singurele paduri prin care ne vom plimba vor fi parcurile din orase…si alea care mai rezista. restul sunt doar comentarii inerte pe facebook.
Asa s-a facut “tratament de regenerare” si in com. Izvoarele, Prahova (zona Crasna si imprejurimi).
E cumva (tot) Nicu Gheara implicat?
mergeti la Sebes sa vedeti cum se prelucreaza lemul… cu milioanele de mc. 🙂
Ce Ocol Silvic este acolo si ce UP?