Tabuurile menstruaţiei în India

1

În India, aspectele care ţin de sănătatea femeii, mai ales menstruaţia, sunt învăluite în tăcere, scrie BBC News. Tabuuri adânc înrădăcinate în cultura indiană fac în continuare ca femeile aflate la menstruaţie să fie impure, bolnave şi chiar blestemate în ochii majorităţii. “Nu-mi voi lăsa niciodată fiica să sufere cum sufăr eu când sunt la ciclu. Familia mă tratează ca şi cum aş fi de neatins”, spune Manju Baluni, de 32 de ani. “N-am voie în bucătărie, în templu, nu pot sta lângă alţii”.

 

 

Indienii cred că femeile aflate la menstruaţie nu ar trebui să facă baie şi că sunt anemice. Un studiu recent realizat de un producător de tampoane arată că 75% din femeile care locuiesc în oraşe îşi cumpără în continuare absorbantele ambalate într-o pungă maronie sau într-un ziar, din cauza ruşinii asociate menstruaţiei. Femeile aproape că nu le cer niciodată bărbaţilor din familie să le cumpere tampoane. Autoarea articolului de pe BBC, Rupa Jha, spune că a crescut într-o casă plină de femei, dar nu a discutat nici până astăzi deschis despre cel mai normal ritual de trecere dat de natură. Mama ei tăia cearşafuri vechi şi le ascundea într-o cutie pentru a fii folosite de fiicele ei. “Cea mai mare provocare era să uscăm aceste ţesături”, scrie ea. “Îmi amintesc foarte bine că eram încordată şi îngrijorată de tot procesul. Surorile mele mă învăţaseră ce să fac – cum să ascund ţesăturile pătate sub alte ţesături fără ca bărbaţii să le observe. Nu puteam risca să le punem la soare, în aer liber, să se usuce complet”.

Ţesăturile neigienice improvizate ca absorbant nu se uscau niciodată cum trebuia şi lăsau în urmă un miros groaznic, fiind refolosite încontinuu. Lipsa apei îngreuna curăţarea lor şi le făcea şi mai neigienice. De atunci, scrie Rupa Jha, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult pentru mare parte din femeile indiene. Mai multe studii recente au arătat că aceste practici constituie o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii. Cel puţin una din cinci fete din India se lasă de şcoală din cauza ruşinii şi murdăriei la care le supune menstruaţia. Anshu Gupta, fondatorul ONG-ului Goonj, crede că problema se datorează faptului că menstruaţia a fost transformată într-o problemă strict femeiască. “Nu este o problemă femeiască. Este o problemă umană, dar noi am izolat-o. Unii dintre noi trebuie să ieşim din această cultură a ruşinii şi tăcerii”. Goonj educă populaţia cu privire la menstruaţie în 21 din cele 30 de state ale Indiei şi produce tampoane ieftine din materiale reciclate pentru cele 70% dintre femei care nu au acces la unele igienice.

Pe lângă asta, au apărut şi alte iniţiative, cum ar fi “Menstrupedia“, un site indian menit “să spulbere miturile şi neînţelegerile legate de menstruaţie”, care public benzi desenate şi ghiduri succinte pe tema pubertăţii, menstruaţiei şi igienei. Pagina virtuală adună 100.000 de vizitatori în fiecare lună. Totodată, femeile indiene au început, treptat, să devină stăpâne pe propriile lor vieţi. Multe din ele nu mai rămân blocate în casă pe perioada menstruaţiei, ci aleg să iasă în oraş, să lucreze, să-şi continue studiile şi, cel mai important, să vorbească despre menstruaţie.

 

Puteţi citi şi:

De ce ne temem de menstruaţie


Un comentariu

  1. Intre timp a aparut si cupa menstruala, este de mare ajutor cupa menstruala, mai ales acestor femei care poate nu au acces la bai publice prea des, trebuie sa ascunda mereu ca sunt la menstruatie. Vai, cand citesc astfel de articole ma bucur ca m-am nascut in Ro 😀

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger