Tabelul periodic al elementelor rare ameninţate cu dispariţia

0

Deşi banalizate, multe din aparatele pe care le folosim zilnic conţin metale rare: în telefoanele mobile, ecranele calculatoarelor sau ale televizoarelor LCD se regăsesc, printre altele iridiu, galiu sau reniu. Aceste elemente, care sunt fie greu accesibile, fie dăunătoare mediului, se află în doar câteva regiuni ale lumii, cum ar fi China, Bolivia sau Congo. Acum, cercetătorii ne atrag atenţia asupra pericolului de epuizare  a acestor resurse esenţiale dispozitivelor electronice.

 

3044467-inline-screen-shot-2015-04-01-at-71722-pm

 

Un nou studiu realizat la Yale University analizează 62 de metale folosite astăzi, urmărind disponibilitatea fiecărei resurse în parte, repartizarea lor geografică şi dificultatea de a găsi înlocuitori. În urma studiului, a reieşit un nou tabel periodic al elementelor, în funcţie de riscul epuizării lor (foto).

În vreme ce metale ca zincul, cuprul şi aluminiul, folosite frecvent, nu se confruntă cu riscuri semnificative, elemente rare, abundente în epoci când nu erau folosite intensiv, sunt ameninţate azi, când joacă un rol de bază în fabricarea electronicelor, bateriilor, celulelor solare şi dispozitivelor medicale. Printre cele mai expuse riscului de epuizare în mediul natural, se numără galiul şi seleniul, folosite masiv pentru producţia de electronice. Totodată, cromul şi niobiul, folosite în aliajele de oţel, la fel ca tungstenul şi molibdenul, folosite în aliaje rezistente la temperaturi înalte, sunt ameninţate în urma restricţiilor impuse internaţional asupra exploatării lor.

Autorii studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, spun că sunt necesare măsuri serioase de stimulare a reciclării electroniceor, precum şi schimbări radicale ale modurilor de producţie pentru numeroase electronice.  De altfel, unele oraşe încearcă deja să ia măsuri pentru a încuraja reciclarea electronicelor: New York-ul, de pildă, a interzis anul trecut aruncarea electronicelor la gunoi. Cu cât mai puţine metale sunt puse în circulaţie, spun autorii, cu atât va scăderea nevoia de exploatare minieră, ceea ce înseamnă că mediul va avea mai puţin de suferit şi riscul abuzurilor de genul celor petrecute în minele din Congo ar putea scădea.

Sursa: Fastcoexist

Puteţi citi şi:

FOTO Preţul lucrurilor preţioase: De unde vin electronicele folosite pentru electronicele noastre 

VIDEO Costurile umane din spatele electronicelor

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger