Tabelul periodic a fost îmbogățit cu patru noi elemente

2

Patru noi elemente au fost adăugate recent tabelului periodic, completând cel de-al șaptelea rând al său și făcând ca manualele de chimie să fie depășite, scrie The Guardian. Elementele au fost descoperite de oameni de știință din Japonia, Rusia și SUA și sunt primele adăugate din 2011 încoace, când în tabel au apărut elementele 114 și 116. Ele au fost verificate în 30 decembrie de către Uniunea Internațională de Chimie Pură și Aplicată (UICPA), organismul global, cu sediul în SUA, care reglementează denumirile, terminologiile și măsurătorile chimice.

Uniunea a anunțat că o echipă mixtă de cercetători ruși și americani de la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna și de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California au prezentat suficiente dovezi pentru a revendica descoperirea elementelor 115, 117 și 118. Organismul a stabilit că descoperirea elementului 113, cel de-al patrulea nou adăugat, care fusese revendicată tot de către echipa ruso-americană, aparține oamenilor de știință de la Institutul Riken din Japonia. Kosuke Morita, cel care a condus cercetarea de la institutul nipon, spune că echipa sa plănuiește să analizeze mai departe „teritoriul necunoscut al elementului 119 și chiar și dincolo de acesta”.

Noile elemente vor fi numite oficial în lunile următoare de către echipele care le-au descoperit, elementul 113 urmând să fie primul numit până acum în Asia. „Comunistatea chimiștilor așteaptă cu nerăbdare ca tabelul său mult prețuit să fie în sfârșit completat până la cel de-al șaptelea său rând”, a spus Jan Reedijk, președintele Departamentului de Chimie Anorganică al UICPA. „UICPA a inițiat procesul de formalizare a numelor și simbolurilor pentru aceste elemente care au fost numite temporar ununtriu (Uut sau elementul 113), ununpentiu (Uup sau elementul 115), ununseptiu (Uus sau elementul 117) și ununoctiu (Uuo sau elementul 118). Elementele chimice noi pot fi botezate după un concept mitologic, după un minereu, după un loc sau o țară, după o proprietate sau după un om de știință.

Cele patru elemente proaspăt adăugate tabelului periodic, toate produse de om, au completat cea de-a șaptea linie orizontală sau „perioadă”. Prin felul în care a fost alcătuit tabelul, existența și chiar și proprietățile elementelor care umplu golurile pot fi ghicite înainte ca ele să fie adăugate, adăugarea făcându-se în urma unor teste stricte. Cercetarea pe noile elemente a început cel puțin 2004, scrie The Independent, când studiile au început să ateste descoperirea și prioritatea elementului 113. Ele au fost descoperite prin ciocnirea nucleilor ușori între ei și monitorizarea descompunerii ulterioare a elementelor radioactive super-grele. Ca celelalte elemente super-grele de la sfârșitul tabelului periodic, ele nu exisrtă decât pentru câteva fracțiuni de secundă înainte să se descompună în alte elemente.


2 comentarii

  1. ” Elementele chimice noi pot fi botezate după un concept mitologic, după un minereu, după un loc sau o țară, după o proprietate sau după un om de știință.”

    Atunci de ce avem Germaniu?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger