Tabără de solidaritate fără precedent la Roșia Montană

12

Peste 500 de activiști din întreaga Europă și din România, vor sosi la Roșia Montană pentru a organiza o tabără de solidaritate fără precedent. Evenimentul este organizat în perioada 21 – 30 septembrie de rețeaua internațională Reclaim the Fields împreună cu Asociația Alburnus Maior, cu susținerea asociației de țărani Eco Ruralis și numeroase organizații și persoane din Europa geografică.

Rețeaua internațională Reclaim the Fields este dezvoltată de activiști și fermieri din Europa, creând legături între acțiuni locale practice cu campanii de rezistență pe probleme globale. Reclaim the Fields luptă împotriva interesului corporatist care abuzează de comunitați locale, valori culturale și mediul înconjurător.

Asociația Alburnus Maior reprezintă opoziția locală de la Roșia Montană, împotriva proiectului de exploatare a aurului care ar distruge Roșia Montană și o parte importantă a Munților Apuseni din România.

Opoziția locală de la Roșia Montană s-a format în anul 2000, când compania canadiană Gabriel Resources, fără experiența în minerit, și-a anunțat intenția de a distruge satul istoric Roșia Montană, prin construirea celei mai mari mine de aur la suprafață din Europa. În peste 10 ani de rezistență, Alburnus Maior, prin campania Salvați Roșia Montană, a mobilizat cu succes mii de oameni și a ținut pe loc proiectul minier.

Scopul acestei Tabere Internaționale este de a susține Campania Salvați Roșia Montana în opoziția față de proiectul destructiv de exploatare a aurului și de a sprijini eforturile comunității locale să construiască un viitor durabil la Roșia Montană. Pe parcursul celor 10 zile ale taberei, fermieri, activiști și campaigneri cu experiență din societatea civilă europeană vor participa la muncile agricole cu localnicii din Roșia Montană și vor organiza un program vast de workshop-uri, proiecții de filme și ateliere practice. Roșia Montană va deveni locul în care se vor reuni cauze și comunități din Marea Britanie până în Turcia.

“Ca locuitor al Roșiei Montane sunt mândru că vom găzdui oameni din lumea întreagă care ne susțin în lupta noastră de a opri proiectul minier ce vrea să ne distrugă casele, comunitatea și cultura. Roșia Montană are o lungă istorie de rezistență și scopul acestei tabere se potrivește nemaipomenit cu lupta noastră. Avem nevoie de solidaritate internațională pentru a ne salva localitatea și munții, pentru că guvernul nostru lucrează în complicitate cu compania miniera pentru a își umple buzunarele”, declară Eugen David, președinte Alburnus Maior.

“Povestea Roșiei Montane este relevantă pentru lumea întreagă. Vedem peste tot corporații care încearcă să distrugă comunități în căutarea profitului – însă oamenii nu se resemnează așa ușor, ci își apără casele și pământul. Așteptăm cu nerăbdare să vedem frumusețea Roșiei Montane și să susținem lupta curajoasă a localnicilor”, subliniază, al rândul său, fermierul britanic William Ronan, membru fondator al Reclaim the Fields.


12 comentarii

 1. Pingback: Tabara internationala de solidaritate intru salvarea Rosiei Montana

 2. compania miniera nu are de gand sa distruga centrul istoric al rosiei montane. ba mai mult decat atat, il reabiliteaza. plus ca oamenii care vor pleca de acolo, vor primi case in alte parti. proiectul nu e pus pe distrugere, ci tocmai pe construire durabila pe termen lung.

  • Cu toata reverenta, ce RAHAT puteti scrie…
   Si iau cazul bun, in care sunteti platita, si deci doar corupta la cap. Altfel, ma tem ca trebuie sa adaug si ceva ineptie la caracterizare. Sau gasiti ceva sanatos si durabil intr-un lac de 600ha de apa otravita? Poate merita cateva miliarde distrugerea zonei, nu? De ce ne-am opri aici, putem sa ii rugam sa caute aur si la dvs. in localitate, nu? Ca nu ati fi nebuna sa fiti de acolo, din partea locului. Durabil, ziceti? Vreo 2 mii de locuri de munca la inceput, reduse apoi la cateva sute, timp de 15 ani. Timp in care banii se duc, peisajul devine sterp, si ramanem cu un dezastru ecologic pe cale sa se intample. Si pe care, la prima ploaie, il platim de 10 ori mai scump tarilor pe care le afectam. Dar stati linistita, or sa aiba copii dvs. bani sa-l plateasca.
   Daca le mai ramane ceva dupa ce-si platesc medicamentele…

 3. opozitia locala este constituita dintr-un numar foarte mic de oameni. mai putin de 10% din comunitate. toti ceilalti sunt de acord cu proiectul rosia montana pentru ca le aduce locuri de munca si salarii substantiale.

 4. nu vad de ce actiunile se exclud. adica da, agricultura langa un lac de decantare a cianurii nu merge, plus ca terenul nu e facut pentru asa ceva, dar restul activitatilor chiar imi par interesante, pacat ca se opun proiectului, intr-un mod prostesc.

 5. eu nu inteleg ceva. de ce salvati niste oameni care nu vor sa fie salvati? pentru voi cam asta faceti si mi se pare putin absurd. oamenii de acolo vorminerit, proiectul sta in picioare in fata comisiilor, care mai e problema?

  • Gresit. Oamenii care nu vor sa fie salvati au vandut si au plecat. Aia nu mai pot fi salvati, oricum. Iar ce vor astia de la RMGC nu e minerit, e distrugere durabila. Mineritul ar fi o varianta superba, dar ala traditional, care lasa natura facuta de Dumnezeu sa existe. Si nu vreti sa luati dvs. comisiile alea acasa, sa aiba grija de copii? Ca se pare ca aveti mare incredere in ele, nu au cum sa fie compuse de oameni coruptibili, nici pomeneala…

 6. Pentru corectitudine (si poate si umpic de simetrie), precizez ca nu am nicio legatura cu TOtB, si nici nu sunt remunerat de ei. Insa ma agaseaza ipocrizia parvenita si/sau neroada. Imi asum vituperarile ulterioare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger