Tabăra de evacuați de pe Vulturilor 50, amenințată cu evacuarea

0

La mijlocul lui septembrie, peste 100 de oameni au fost evacuați dintr-un gang cu locuințe de pe strada Vulturilor 50 din București, aflat pe o proprietate naționalizată ce a fost retrocedată. De atunci și până acum, foștii locatari au instalat, cu sprijinul activiștilor de la mai multe organizații, o tabără de protest în fața gangului, pentru a presa autoritățile să le asigure locuințe după cum prevede legislația în vigoare. Oamenii și-au construit barăci în stradă și s-au adăpostit în ele în așteptarea soluționării dosarelor de locuințe sociale. Luni, 16 martie, comunitatea din Vulturilor 50 a primit însă somație de desființare a taberei în termen de 48 de ore, scrie Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) pe pagina sa de Facebook. Somația este semnată de Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Gruparea activistă îi cheamă pe toți cei care au fost alături de protestatari să li se alăture din nou.

 

 

Mai jos puteți citi anunțul FCDL:

“Principala instituție responsabilă cu rezolvarea problemei de locuire a familiilor ce locuiesc în stradă alungă oamenii din singurele forme de locuire pe care le-au putut amenaja, cu sprijinul cetățenilor. Singurul sprijin din partea administrației publice pe care acești oameni l-au primit a fost instalarea, la mai bine de trei luni de la evacuare, a unor toalete ecologice.

În luna octombrie, reprezentanți ai autorităților publice reuniți la solicitarea Ministrului pentru Dialog Social au admis că “este o situație de urgență” și au declarat că vor considera cazul evacuaților de pe strada Vulturilor ca fiind prioritar. De atunci au trecut cinci luni în care comunitatea a făcut toți pașii de acțiune civică prevăzuți de lege: actualizarea dosarelor de locințe, proteste în stradă, petiții, cereri de audiență, apariții în media și lansarea propriului canal de comunicare cu publicul: http://jurnaldinvulturilor50.org/.

Autoritățile însă nu au binevoit să soluționeze definitiv situația, totul culminând cu decizia primăriei de a-i evacua și din stradă.

În aceste condiții, considerăm această decizie o încălcare gravă a drepturilor omului.

Acțiunea coordonată de Primarul PSD Robert Negoiță vorbește despre disprețul față de persoanele defavorizate social din Municipiul București, atât din partea administrației publice, cât și din partea partidului pe care domnul Negoiță îl reprezintă. Evacuarea unei comunități care locuiește în stradă este o soluție barbară la care recurge un primar care a divorțat de menirea sa de a asigura o viață de calitate cetățenilor din comunitatea care i-a acordat mandatul.

Aceeași atitudine de sfidare a drepturilor fundamentale ale omului caracterizează și celelalte instituții – Sorin Oprescu, primarul general al capitalei și Consiliul General al Municipiului București care ar fi trebuit să aibă pregătite soluții de locuire încă din momentul în care s-a recurs la evacuare.

Avertizăm pe această cale publicul că, prin voci ale unor consilieri și ale primarilor înșiși, se încearcă dezinformarea cetățenilor cu privire la legalitatea condiției evacuaților din Vulturilor 50. Situația reală este că, în acest moment, toate familiile aflate în stradă au dosare complete pentru obținerea unei locuințe totul fiind blocat la nivelul unei birocrații ce nu pare să fie în interesul cetățenilor.

Solicităm Primăriei Sector 3 să revină asupra somației și să permită oamenilor care locuiesc acum pe trotuar, să mențină locuințele improvizate până la soluționarea a situației lor locative. Solicităm Primăriei Generale să grăbească procedurile și să pregătească locuințele necesare.”

 

Puteți citi și:

Primăria încalcă grav drepturile omului: Peste 100 de oameni din Bucureşti, aruncaţi în stradă

Oameni trataţi ca nişte animale: “O să vină cu o macara, să ne ridice şi să ne arunce în mare”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger