Sutiene vechi de 600 de ani, descoperite într-un castel din Austria

1

Un castel medieval din Austria a furnizat o surpriză de proporţii pentru lumea modei, în special, mai exact pentru istoricii preocupaţi de acest domeniu: bine ascunse şi remarcabil de bine păstrate, sutiene vechi de 600 de ani au fost descoperite aici, în urmă cu patru ani. Descoperirea a fost făcută publică abia acum.

 

 

Potrivit Associated Press, piesele de lenjerie feminină au fost găsite în anul 2008, dar păstrate departe de ochii publicului. Pentru istorici, descoperirea este suprinzătoare: se credea că sutienul, aşa cum îl cunoaştem în prezent, este o invenţie relativ nouă a modei (adică de pe la sfârşitul secolului al XIX-lea). Sutienele găsite în Austria spulberă această teorie, dat fiind că sunt extrem de similare celor fabricate în prezent. „Nu ne-a venit să credem. Din tot ceea ce ştiam până acum, existenţa unui astfel de obiect de îmbrăcăminte în secolul al XV-lea nu era posibilă”, a comentat Beatrix Nutz, arheolog la Universitatea Innsbruck, care are meritul descoperirii.

În praful castelului Lemberg (Tirol, Austria), printre materiale vechi de sute de ani, paie şi bucăţi de piele, au fost descoperite, în total, patru sutiene, toate având cupe, precum cele moderne, iar unul dintre ele încă mai avea urme de bretele (peste umeri şi la spate – foto). Cercetătorii de la Universitatea Innsbruck susţin că, în epoca în care au fost fabricate, aceste sutiene au fost îmbrăcate în dantelă. Apariţia sutienului în modă se credea că a venit după cea a corsetului, când acesta din urmă s-a demodat. Dar descoperirea din Austria schimbă lucrurile: se pare că, mai întâi, a fost sutienul, care, ulterior, a fost dat la o parte de apariţia corsetului, pentru a reveni, la finalul anilor 1800, înapoi în modă. În acelaşi castel, arheologii au descoperit şi o piesă de lenjerie intimă masculină.

 

Sursa şi foto: Live Science, AP


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger