Sute de specii native din Europa sunt pe cale de dispariţie

0

Linxul iberian, foca-călugar din Mediterană sau şoarecele bavarez de câmp se numără printre sutele de specii din Europa. Adică un sfert din speciile native de pe continent,aflate, după  cum avertizează Uniunea Europeană, pe cale de disparitie.

“Biodiversitatea este în criză, extincţiile de specii având rate fără precedent”, spune comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik. Speciile ameninţate includ mamifere, amfibieni, reptile, păsări şi fluturi. Şi lumea plantelor este în pericol. Printre factorii care determină ăaceastă situaţie se număr pierderea habitatului, poluarea, speciile invazive, schimbările climatice şi pescuitul abuziv.

Criticii spun că soluţiile UE nu sunt finanţate suficient şi  că nu sunt ambiţioase. “Viaţa este posibilă datorită biodiversităţii”, spune Ana Nieto, reprezentanta Uniunii pentru Conservarea Naturii. “Totul vine din biodiversitate şi din ecosisteme funcţionale”, adaugă aceasta.

Pierderea continuă a păsărilor permite înmulţirea necontrolată a insectelor care dăunează culturilor agricole. Numărul redus al albinelor afectează polenizarea. Pierderea pădurilor înseamnă că apa nu este curăţată în mod natural şi solul se distruge, ceea ce ar presupune ca guvernele să cheltuie bani pentru a proteja speciile aflate pe cale de dispariţie.

Strategia propusă luna aceasta de Potocnik stabileşte o serie de obiective, printre care oprirea pierderii de specii în ţările UE până în 2020, implementarea de strategii pentru protejarea pădurilor, restaurarea a cel puţin 15% din ecosistemele degradate şi controlarea speciilor invazive.

Ecologiştii au salutat măsurile anunţate, dar şi-au exprimat scepticismul cu privire la eficienţa acestora. “Pentru asta e nevoie de bani şi nu există, de fapt, finanţare”, spune Nieto .

Purtătorul de cuvânt al comisarului de mediu a spus că, într-adevăr, finanţarea este insuficientă pentru a îndeplini obiectivele.

Nieto spune că pierderea biodiversităţii este mai acută în Europa decât în alte părţi ale lumii din cauza dezvoltării industriale şi urbane. Cu o densitate de 70 de locuitori pe kilometru pătrat, Europa este al doilea cel mai dens continent.

Foto: Flickr / The Nickster

Cititi si:

Cum sa salvezi o padure seculara

Paduri condamnate la moarte

Cea mai putin iubareata specie de iepuri a fost salvata

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger