Sute de oameni din toată țara au protestat față de exploatarea gazelor de şist în România

8

Protestul naţional împotriva exploatării gazelor de şist a avut loc pe 4 aprilie, în 30 de localităţi din ţară, 3 ţări europene şi în Australia. În Bucureşti, protestul s-a desfăşurat în Piaţa Universităţii, deasupra noii parcări subterane, pe esplanada cu statui. La Bârlad, unde exploatarea gazelor de șist ar pune în pericol zeci de comunități, sute de oameni au ieșit în stradă pe ploaie.

 

 

Potrivit Coaliției pentru Mediu și Asociației România Fără Ei, protestele simultane reprezintă o răbufnire în faţa lipsei de transparenţă a guvernanţilor şi a minciunilor în ceea ce priveşte pericolele fracturării hidraulice, o metodă dezastroasă pentru mediu şi comunităţi, interzisă în ţări precum Franţa şi Bulgaria, dar şi în state SUA precum New York.

La București, câteva sute de persoane s-au strâns pe esplanada din fața Universității București și au afișat bannere împotriva fracturării hidraulice. Anterior protestului, Membrii Coaliţiei de Mediu, reunind 70 de ONG-uri din ţară, şi Asociaţia România Fără Ei au primit o notă semnată de către Secretarul General al Municipiului Bucureşti, domnul Tudor Toma, prin care acesta îi anunţă că Primarul General Sorin Oprescu interzice protestul. Prin faptul că nu a fost întrunită Comisia de Avizare iar nota nu a fost însoţită de o justificare, acest răspuns încalcă flagrant legea 60/1991, legea adunărilor publice, fapt ce poate duce la o altă serie de abuzuri din partea autorităţilor abilitate să intervină în cadrul adunărilor publice, arată inițiatorii într-o informare de presă.

Foto: Ionuț Brigle

Opoziție în toată țara

La Bârlad, protestul a început la biserică, unde zeci de oameni au asistat la slujbă, după care au pornit pe străzile orașului cu afișe anti-fracturare.

Foto: Asociația Vira

La Cluj    Foto: Dan Tăutan

La Iași

La Oradea

Decizii de interzicere a exploatării în județul Vaslui

În județul Vaslui, 12 consilii locale au emis decizii de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist ca urmare a presiunii din partea comunităților locale care se opun fracturării hidraulice, o metodă care pune în pericol mediul și sănătatea oamenilor. Comunele Băcani, Coroiești, Gherghești, Iana, Perieni, Pochidia, Pogana, Puiești, Pungești, Tutova, Vinderei și Vlahuță au luat asemenea decizii, obținute de Asociația Vira care a realizat o serie de sesiuni de conștientizare a oamenilor din zonă asupra pericolelor fracturării hidraulice.

 

 


8 comentarii

 1. Va rog sa-mi prezentati dovezi stiintifice cu privire la periculozitatea exploatarii gazelor de sist. Pe ce va bazati teoria de “dezastru pentru mediu”? Este cumva un alt protest gen “buletine fara cip”???

  • În Statele Unite, industria de extragere a gazelor de șist NU este supusă legilor de protecție a mediului „Clean Water Act”, „Safe Drinking Water Act” sau „Clean Air Act” și nici controalelor Agenției de Protecție a mediului (EPA).

   Datorită acestei excepții, botezată « Halliburton Loophole », impactul asupra mediului a extragerii prin fracturare nu a fost studiat în mod consecvent, chiar dacă producţia există de vreo 20 de ani. Mai degrabă, studiile au rezultat din ieșirea la iveala a problemelor cum ar fi contaminarea ireversibilă a solului şi a apei în zonele de exploatare, prin reactivii utilizați, prin gazele extrase și substanțele radioactive antrenate mecanic dar neintenționat. În cel mai recent caz raportat, Louisiana Sinkhole, se implică ecologista Erin Brockovich http://huff.to/12coaqT. De asemenea cutremure, apărute în zone fără precedent seismic, încep a fi raportate la re-injectarea în sol a apelor uzate prin fracking. http://bit.ly/16tLAdQ

   Dar poate cel mai dăunator efect secundar al fracturării hidraulice este cel de a prelungi exploatarea resurselor fosile, ne-regenerabile, indirect deturnând eforturi și fonduri de la cercetarea și dezvoltarea surselor de energie regenerabile.

 2. @Wágner Úr: va rog sa-mi prezentati macar un singur studiu de impact de mediu, social, economic, orice, intocmit de vreo autoritate din Romania sau vreo dezbatere sau consultare publica pe acest subiect. Cand cineva vine si vrea sa imi vanda un produs revolutionar, cu reteta ‘secret’ de companie, care ne va scapa de ‘jugul rusesc’, as vrea sincer sa vad niste studii foarte bine documentate care sa imi arate daca mi se vinde cacat sau altceva 😉

 3. Pingback: Védjük meg a vizet, az életet, a jövőt! Tüntetés a palagáz-kitermelés ellen » Think Outside The Box

 4. SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

  Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
  (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
  (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
  (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

  Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger