Sute de mii de ecologisti de veghe pentru clima

1

craioveanu

Sute de mii de simpatizanti ecologisti, din peste 2.000 de orase si din 130 de tari, participa la un priveghi sambata, 12 decembrie. Protestatarii urmaresc exercitarea unor presiuni asupra reprezentantilor tarilor care se intalnesc la Conferinta de la Copenhaga pe tema schimbarile climatice, in scopul luarii unor masuri clare de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Doi dintre cei mai activi ONG-isti din Ardeal, Dan Craioveanu (Grupul pentru Conservarea Valorilor Rurale -GRINDA) si Kovacs Zoltan Csongor (Transilvania Verde), organizeaza priveghiul la Cluj, sambata, de la 18.30, in Piata Lucian Blaga, in fata Casei de Cultura a Studentilor. Evenimente asemanatoare vor fi si in alte orase din Romania (Bucuresti, Timisoara, Miercurea-Ciuc etc.).

de Adi Dohotaru

Dan Craioveanu (foto.) mi-a povestit pe scurt,  intr-un interviu, via mail, care sunt motivele pentru care iese in strada. Detalii cu privire la locatiile exacte, precum si la alte tari in care se desfasoara actiunea, pot fi regasite pe aici.

Reporter: Cum v-ati hotarat sa faceti evenimentul si la Cluj?

Dan Craioveanu: Pe de-o parte stiam ca tratatul de la Copenhaga este un eveniment foarte important în care este esential sa fie luate în cosiderare cerintele si opiniile tuturor celor ce au o parere pe tema asta, iar pe de alta parte am fost impresionati de numarul mare de localitati, de persoane, implicate în actiunea asta.

Principalele noastre cereri de la acest tratat sunt ca el sa fie:

1. corect/echitabil – adica sa sustina financiar tarile sarace ce nu sunt de fapt responsabile pentru schimbarile climatice, dar care sunt de fapt cele mai afectate.

2. ambitios – sa stabileasca anul 2015 ca fiind anul de varf pentru emisii de gaze cu efect de sera (de exemplu, emisii de carbon maxim 350 parti/milion în atmosfera) dupa care sa înceapa o scadere vizibila/reala.

3. opozabil – sa produca efecte legale pentru partile semnatare.

R.: De ce crezi ca s-a ales ca simbol lumanarea (priveghiul) pentru actiunea care se desfasoara la nivel mondial?
D.C.: Lumanarea simbolizeaza încalzirea globala, dar si faptul ca este o problema arzatoare.

R.:Da-mi un exemplu de actiune a vreunei singure persoane prin care se poate contribui la emisii mai scazute de CO2!

D.C.: Aici as aminti cele 10 porunci ale cumparatorului eco-constient:

1. Fa o lista! Cumpara numai produsele de care ai nevoie, nu te lasa pacalit de campaniile publicitare! Publicitatea ne îndeamna mereu sa cheltuim banii fara sens.

2. Mergi la piata sau la magazinul de la colt! Astfel sustii producatorii si economia locala, iar acest lucru te ajuta si pe tine. Profitul înregistrat de marile corporatii internationale iese din circuitul economic local.

3. Ia cu tine o plasa cand mergi la cumparaturi. Nu lua pungi din plastic. Nu numai ca le platesti, dar le si arunci la gunoi si poluezi mediul. Nu uita ca salubrizarea tot tu o platesti!

http://www.greendex.ro/index.shtml?apc=ril-n135

4. Mergi pe jos sau foloseste transportul în comun! Plimbarea iti face bine si este gratis. Iar daca folosesti transportul în comun, poluezi de 15 ori mai putin decat folosind masina.

5. Cumpara produse locale! Cauta produsele care provin din zona in care locuiesti. Astfel, contribui la sustinerea si dezvoltarea economiei locale si reduci poluarea mediului cauzata de transportul marfii.

6. Alege produsele împachetate cat mai simplu! Nu te lasa pacalit de ambalajele trendy! Tu le platesti, cu toate ca nu ai nevoie de ambalaj, ci doar de produs. Cauta ambalajul returnabil, ambalajul reciclat sau ambalajul cel mai simplu si modest.

7. Evita chimicalele! Nu cumpara produse alimentare care contin ingrediente chimice fie pentru aroma, fie si cu urme de pesticide si erbicide. Nu uita ca aceste chimicale pot dauna grav sanatatii tale!

8. Cumpara legumele si fructele de sezon! Legumele si fructele produse în sere, coapte artificial, crescute cu ajutorul chimicalelor, dar si cele transportate mii de kilometri înseamna o povara în plus pentru mediu. Gandeste-te atat la sanatatea ta, cat si la sanatatea planetei!

9. Evita produsele de unica folosinta, cat si cele de prisos! Produsele destinate unei singure utilizari înseamna risipa de energie si o povara în plus. Chiar ai nevoie de periuta de dinti electrica sau de deschizator electro-automat de conserve? Sa fim seriosi…

10. Citeste etichetele! Uita-te cine este producatorul, de unde provine, ce contine produsul, în ce este ambalat si unde va ajunge. Chiar daca nu exista un produs perfect, tu trebuie sa îl alegi pe cel mai bun. Esti ceea ce mananci.

Tags:



Un comentariu

  1. Pingback: de veghe pentru climă « dohocampus’

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger