Sute de ieșeni au protestat pentru replantarea teilor pe Ștefan cel Mare

5

Ieșenii au protestat, joi, față de tăierea teilor de pe bulevardul Ștefan cel Mare și cer replatarea acestora în 30 de zile.

De asemenea, protestatarii au cerut sancționarea celor care se fac responsabili pentru tăierile ilegale de copaci, realizarea obligatorie de consultări publice pentru proiectele urbanistice majore (spre exemplu, proiectul pentru parcarea subterană din faţa Teatrului Naţional Iaşi) și o guvernare locală care să reprezinte interesele cetăţenilor prin decizii luate în mod transparent şi democratic, bazate pe studii întocmite de experţi independenţi şi făcute publice înainte de a fi implementate.

Protestul a fost inițiat de asociația Iașul iubește teii sub sloganul “Implică-tei! Revendică-ți orașul!”.

Teii de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași au fost tăiați în luna februarie fără consultarea cetățenilor și au fost înlocuiți cu salcâmi japonezi pentru a crește vizibilitatea monumentelor, spunea viceprimarul Mihai Chirica. Mai mulți activiști, oameni de cultură și din lumea academică, cu susținerea Coaliței pentru Mediu din România, au protestat de la început față de această măsură considerând nejustificată tăierea teilor, un adevărat simbol al orașului.

Primăria Iași a fost amendată cu 60.000 de lei de Garda de Mediu pentru acțiunea de tăiere a teilor, sancțiunea urmând a fi suportată din bugetul public.


5 comentarii

 1. Mi se pare absurd ce se intampla in iasi fara ca institutiile in drept sa ia masuri in ce priveste pe domnul primar Nichita si afacerile lui. Trateaza iasul ca pe un domeniu privat, fara sa ii pese de istoria lui si de efectele financiare a afacerilor lui care prospera in dauna cetaeanului de rand

 2. amenda si dosarul penal ar trebui deschis pe numele domnului primar care face posibila aceasta stare de nesimtire la nivelul institutiilor publice din Iasi

  • Subscriu !

   Detin informatii precise in legatura cu persoane din cadrul primariei ce fac si controleaza aceste jocuri, ce vor fi facute publice in curand.

   Cateva intrebari sub forma de mic teaser si poate un joc de imaginatie.. deocamdata..

   Unde a ajuns lemnul rezultat taierilor abuzive ce s-au facut si in continuare se fac in Iasi, si in imprejurimi ?! 🙂
   Exista oare vreo firma de export ce trimit acest lemn undeva ?!

   Va urma…

 3. SIngurul vinovat este vicele Chirica. Practic el conduce Iasul inacest moment. Nichita e interesat doar de comisioane si cum sa obtina postul de guvernator.

 4. Primăria Iaşi NU A FOST AMENDATĂ PENTRU TĂIEREA TEILOR, cu pentru NERESPECTAREA UNOR PROCEDURI care trebuiau îndeplinite. Îmi pare rău să văd câte creiere spălate există în Iaşi şi în afara lui.
  Ce se întâmplă în Iaşi în acest moment se numeşte AMENAJAREA ŞI MODERNIZAREA SPAŢIULUI URBAN. Nicidecum masacru, dezastru ecologic, distrugerea simbolurilor istorice etc.
  Toţi visaţi la Occident şi la amenajări precum în vest, dar cum începe cineva să facă ceva concret, cum săriţi ca arşi. E plin de oameni dezinformaţi pe aici. Îmi pare rău că mass-media a reuşit să prostească atâta lume prin ştirile pline de iz catastrofal.
  Închei cu un citat celebru din Moromeţii, adaptat la situaţie:
  “- De ce aţi tăiat, mă, teii?
  – Ca să se mire proştii!”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger