Sute de fermieri indieni redau naturii satele în care locuiau, ca să ajute la refacerea vieţii sălbatice

0

O fostă comunitate înfloritoare de fermieri din India a devenit mai degrabă un spaţiu-fantomă, în ceea ce priveşte oamenii şi activităţile lor, cândva zilnice şi foarte bogate. Toate cele 200 de familii care locuiau în satul Ramdegi, din centrul Indiei, situat într-o rezervaţie naturală – Tadoba-Andhari Tiger Reserve – au decis, de bună-voie, să plece şi să redea pământul naturii, ca viaţa sălbatică să poată reînflori în acel loc.

 

 

Rezervaţia este, acum, în întregime, la dispoziţia florei şi faunei care au toate condiţiile pentru a se dezvolta acolo. Planul eliberării rezervaţiei face parte dintr-un proiect mai amplu al guvernului indian de a reduce conflictele dintre oameni din diverse aşezări umane şi viaţa sălbatică. Odată satul eliberat de localnici, Mama Natură nu a stat prea mult pe gânduri până să îl recucerească. În doar patru săptămâni de la plecarea celui din urmă locuitor al satului, turme de bizoni, căprioare şi antilope au apărut în regiune.

Vegetaţia a început să crească cu repeziciune în spaţiile unde nu demult erau cultivate grâne sau păşunate animalele domestice. Până şi un tigru a fost zărit în zonă, venit în vizită. Acum, s-a putut plimba nestingherit; în trecut, ar fi fost perceput ca o ameninţare la adresa vitelor şi alungat sau vânat. Ramdegi nu este primul sat din India care acceptă să fie relocat pentru ca teritoriul său să redevină parte din habitatul unor forme de viaţă sălbatică. Aproape 100 de comunităţi rurale din India au făcut acest lucru, voluntar, cu scopul de a ajuta la mărirea habitatului pentru tigri; totodată, câteva alte zeci de comunităţi vor face acelaşi lucru în acest an. Mutarea locuitorilor este asistată de guvern, dar decizia de a pleca le aparţine, în cele din urmă, oamenilor.

 

Surse şi foto: TreeHugger, IH, World Resources

 

Puteţi citi şi:

Satul indian fără uşi

Folosirea toaletelor în India va fi monitorizată cu ajutorul tehnologiei moderne

Indianul care îşi conduce taxiul cu spatele de 11 ani


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger