Sute de cercetători și-au împărtășit gratuit lucrările, în numele activistului Aaron Swartz

2

Sinuciderea activistului pentru libertatea informației, Aaron Swartz nu a strânit doar discuții aprinse, însă i-a determinat pe foarte mulți cercetători din întreaga lume să-și posteze lucrările de cercetare în format PDF, public și gratuit. Așa cum și-ar fi imaginat Swartz o comunitate academică de tip colaborativ. Mișcarea a pornit pe Twitter, sub hashtag-ul #pdftribute.

După cum ați citit în articolele trecute, Aaron Swartz, care s-a sinucis vineri la vârsta de 26 de ani, era acuzat de guvernul american de hacking, după ce a intrat în rețeaua de la Massacusetts Institute of Technology și a downloadat milioane de articole în format digital de pe JSTOR, bibliotecă de profil academic. După moartea sa, Jessica Richman, cercetător în științe informatice la Oxford, și Eva Vivalt, economist la Banca Mondială din Washington, au pornit o mișcare în rețeaua socială Twitter, îndemnându-i pe cei din comunitățile academice să-și partajeze liber lucrările de cercetare. Sub hashtag-ul #pdftribute, s-au strâns până în acest moment zeci de mii de lucrări, din zone de interes foarte diferite: de la design, informatică și istorie, până la filosofie. Cele mai multe dintre aceste texte nu ar fi ajuns, cel mai probabil, disponibile publicului, ci ar fi rămas, asemenea altor nenumărate lucrări academice, ”îngropate” în arhivele personale sau universitare.

”Ne aflăm la începutul unei revoluții a uneltelor de a crea și de a comunica în știință. Îți mulțumim, Aaron,” a scris Richman, cea care a lansat mișcarea susținută, printre alții, de gruparea Anonymous, care a atacat site-ul MIT după moartea tânărului activist. Potrivit economistei Eva Vivalt, numărul tweet-urilor dedicate #pdftribute a ajuns în acest moment la peste 40.000. Tributul cercetătorilor omagiază lupta continuă pe care Swartz a dus-o pentru libertatea informației, dar care l-a costat, în ultimă instanță, chiar viața. Dacă tânărul american ar fi fost judecat și declarat vinovat de hacking, ar fi riscat până la 35 de ani de închisoare și amenzi de un milion de dolari. La rândul vostru, sunteți invitați să vă postați pe Twitter, sub hashtag-ul sus amintit, lucrări de licență, teze de masterat sau de doctorat. Este una dintre puținele ocazii când acestea ar putea ajunge la destinatari interesați, într-o comunitate academică globală, ieșind din sertarele prăfuite ale universităților.

Sursa: NewScientist


2 comentarii

  1. Pingback: Moștenirea unei morți anunțate: Manifestul Guerilla Open Access | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: ”Fiul meu a fost ucis de guvern,” spune tatăl activistului Aaron Swartz | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger