Susțineți ”Răsună valea”, un proiect despre orașele-fantomă ale huilei

8

”Răsună valea” este un proiect de web-documentar multimedia, prin care jurnalistul Silviu Mihai și fotojurnalistul George ”Poqe” Popescu își propun să pornească la drum printr-una dintre cele mai sărace regiuni din România și să documenteze impactul schimbărilor structurale asupra comunităților locale și a indivizilor. Proiectul nu este însă posibil fără contribuțiile publicului, urmând să fie realizat prin finanțare de tip crowdfunding. Aici puteți afla mai multe despre documentarul pe care îl puteți susține cu sume între 5 și 250 de euro.

 

miner5

 

Ultimele mine din Valea Jiului vor fi închise în următorii trei, cel mai târziu cinci ani. Așa a hotărât Guvernul României, împreună cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană. Peste 3.000 de angajați își pierd locurile de muncă, mai multe zeci de mii sunt indirect afectați. O regiune monoindustrială care, poate, în alt context, ar fi putut beneficia de un plan de dezvoltare, va deveni în curând un peisaj sălbăticit. Astăzi, șapte orase fantomă iși așteaptă ultima șansă pe malurile Jiului.

Valea Jiului era cândva, cel puțin pentru propaganda stalinistă, unul dintre simbolurile preferate ale progresului și industrializării. Astăzi, e un loc lipsit de perspective, din care oamenii migrează masiv către Europa de Vest. Decizia închiderii minelor a fost luată cu siguranță din motive economice, dar și politice. Ea reprezintă ultimul act din lunga bătălie ideologică pe care elitele liberale și „pro-occidentale“ din Bucuresti au dus-o împotriva „barbarilor retrograzi“ simbolizați cel mai bine de minerii Valea Jiului și declarați vinovați de înapoierea societății și statutul de eternă excepție europeană al României.

Cum se trăiește astăzi în aceste orășele sărăcite situate într-unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din România? Și cum ar putea arăta o alternativă de dezvoltare durabilă a Văii Jiului? O alternativă care să ofere atât pentru oamenii din regiune, cât și pentru mediu un viitor fără cărbune și totodata uman. Mergem la fața locului ca să înțelegem mai bine.

Dorim să-i însoțim pe ultimii mineri în viața lor de zi cu zi, în ultimele coborâri în subteran, acasă, la masa din bucătărie, și în căutarea unui nou loc de muncă – sau a unei noi vieți în Vestul Europei. Pe baza acestei documentări și cu sprijinul vostru, vrem să realizăm un proiect web multimedia care descrie și analizează această comunitate unică.

Pentru realizarea acestui documentar ambițios, cei doi autori – Silviu Mihai, jurnalist independent și corespondent pentru Europa de Est al mai multor publicații de limbă germană, respectiv George ”Poqe” Popescu, fotograf independent cu care ați făcut cunoștință pe TOTB – au nevoie de 3.800 de euro, până la finalul anului. Această sumă va acoperi costurile de transport și cazare pentru cele trei-patru săptămâni  pe care vrem să le petrecem călătorind prin Valea Jiului, ca și costurile cu producția tehnică a site-ului și taxele pentru hotsing, web design, programare, montaj video și sound design.

Proiectul a fost inițiat pe platforma germană Krautreporter.de, care susține proiectele de jurnalism, încercând să obținem susținere și din partea publicului germanofon. Dacă nu sunteți vorbitori de limba germană, puteți susține proiectul prin transfer într-un cont bancar din România, prin Paypal sau prin transfer direct în contul bancar al Krautreporter din Germania. Toate informațiile necesare pentru a putea susține financiar, prin sume oricât de mici, documentarul ”Răsună valea” sunt disponibile pe site-ul proiectului. Toti aici veți afla care sunt premiile oferite în funcție de contribuții.

 

Rumäniens Ruhrpott: Die Geisterstädte der Steinkohle from Silviu Mihai on Vimeo.


8 comentarii

  1. Salut, băieți și multă baftă în proiectul vostru. Fac ce pot să vă susțin (sper să valoreze mai mult de 5-10 euro): dedic un reportaj pe filmedocumentare.com și un link pe o pagină Facebook cu 200.000 de susținători. Dacă văd materialele și mesajul câtva zeci/sute de mii de oameni, trag nădejde că veți avea mai mulți potențiali donatori 🙂 Keep in touch!

  2. Asa cum am mai spus deja, George – Silviu, astept sa ma contactati cand veti ajunge din nou in Valea Jiului. Sunt la dispozitia voastra atat timp cat aveti nevoie. Fiind la pensie am timp berechet.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger