Susțineți prin donații ”Bumbata”, un proiect de fotografie semnat Cosmin Bumbuț

0

”Am început să lucrez la cel mai îndelungat proiect al meu, Bumbata (puşcărie, în argoul deţinuţilor), cu 8 ani în urmă,” spune fotograful Cosmin Bumbuț pe platforma de crowdfunding Creștemidei.ro, unde a reușit să strângă, într-o singură zi, 2.940 de lei din cei 10.000 necesari producerii albumului de fotografie. Oricine poate deveni donator, în schimbul recompenselor despre  care puteți citi pe site.

 

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

 

Prima oară când am fost la Penitenciarul Aiud, în 2005, înainte de integrarea în UE, acesta nu fusese modernizat şi avea încă un sistem celular (camere de detenţie foarte mici), la fel ca la Sighet. Mi s-a părut un subiect inedit din punct de vedere vizual, iar mai târziu am fost uluit de felul în care deţinuţii reuşesc să recreeze, în interiorul penitenciarului, o micro-societate care funcţionează după propriile reguli. Deţinuţii îşi redefinesc valorile morale şi construiesc ierarhii greu de înţeles pentru cineva de „afară“.

Pentru că nu ştiam de unde să încep, am încercat să mă apropii de deţinuţi. Le-am dat fotografii cu ei pe care să le trimită mamelor, iubitelor, soţiilor sau copiilor, iar asta m-a ajutat să le câştig încrederea şi să mă integrez mai uşor printre ei. Am primit, în semn de prietenie, 2 bricege şi un cuţit, mi-au arătat cum se face un tatuaj în închisoare, mi-au explicat cum reuşesc să introducă telefoane în celule, ba chiar mi-au scris pe un bilet un scurt dicţionar de puşcărie.

 

 

Apropierea de ei m-a ajutat să îi pot fotografia cu sinceritate, fără exagerări, fără să îi transform în monştri sau în victime, ci aşa cum sunt ei, băşcălioşi, ostentativi, nostalgici sau evlavioşi. I-am fotografiat în celule, la bibliotecă, în sala de sport, la cercul de goblen sau în timpul orelor de muncă, scriind poezii sau arătându-şi tatuajele, la camera intimă, alături de soţiile lor, la Comisia de eliberare condiţionată sau în ultimele momente de dinaintea eliberării. În cei patru ani petrecuţi la Aiud am făcut în jur de 15.000 de imagini pe care am încercat, mai mulţi ani la rând, să le aleg, să le editez, să le pun cap la cap.
Abia anul trecut, uitându-mă încă o dată în folderul cu imagini din Aiud, mi-a atras atenţia o fotografie care conţinea un text scris de un deţinut. La ultima mea vizită la penitenciar, găsisem în biroul celor de la Reintegrare socială un dosar pe care scria „Creaţii literare deţinuţi”. Am fotografiat poeziile şi scrisorile lor şi mai multe pagini din revista închisorii, scrisă de mână chiar de ei. Am realizat atunci că textele lor îmi ofereau acel fir narativ pe care îl căutam, care m-a ajutat să încheg această carte.

Designul albumului l-am făcut chiar eu, apoi am tipărit 3 exemplare la o editură de online publishing. Aş vrea să public un tiraj de 1.000 de exemplare, însă sunt puţine companii, edituri sau sponsori care ar dori să se asocieze cu un proiect cu puşcăriaşi. Am o mică parte din bani, însă mai am nevoie de 10.000 de lei ca să pot tipări Bumbata, albumul foto despre penitenciarul Aiud, în 400 de exemplare. De aceea vă cer vouă ajutorul ca să finalizez acest proiect. Mulţumesc frumos.

Cosmin Bumbuţ


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger