În condițiile în care pauzele publicitare sunt pline până la refuz de reclame la detergenți, înălbitori, săpunuri și soluții care promit moartea a 99,99% dintre bacteriile cunoscute, e bine să ne reamintim că aceste microorganisme au un rol fundamental în menținerea vieții. A venit timpul să spunem nu săpunului, acordând bacteriilor șansa răpită de cultura igienei excesive.
”M-am apucat de microbiologie în urmă cu patru ani, convins fiind că în lumea din fața microscopului voi găsi răspunsul unor probleme fundamentale cu care se confruntă sănătatea la nivel global,” spune Toma Mitruț, cercetător în microbiologie la Universitatea din Delft. ”Treptat însă mi-am dat seama că nu eram pe calea cea bună, că însăși premisa de la care pornisem era greșită: bacteriile nu trebuie combătute, ci susținute,” e de părere tânărul cercetător. De curând, Mitruț, care este și microbist pe deasupra, a lansat însă o inițiativă care, la prima vedere, ar putea părea surprinzătoare: Organizația pentru Drepturile Microbilor.
Suntem înconjurați de microbi și bacterii, corpurile noastre sunt gazde pentru milioane de microorganisme, iar toate suprafețele cu care intrăm în contact sunt rampe de lansare pentru sute de mii de astfel de forme de viață. După cum arată cercetătorii, laptele de mamă conține circa 700 de specii de bacterii, iar buricul uman găzduiește sute de specii nemaivăzute. Această hartă ne arată cum sunt repartizați microbii în corpul uman, iar acest studiu scoate la iveală că fiecare locșor din așezările noastre este populat de microorganisme cu adaptare complexă. ”Toți și toate suntem microbi, la urma urmei, iar scopul nostru principal ar fi să reluăm legătura de mult pierdută cu aceste microorganisme cărora, în definitiv, le datorăm viața,” spune Mitruț, a cărui propunere poate părea contraintuitivă, deși din ce în ce mai multe cercetări consolidează teoria potrivit căreia prea multă curățenie poate atrage boli grave.
Propunerea cercetătorului român care locuiește în Olanda este aceea de solidarizare pentru drepturile microbilor și bacteriilor, forme de viață cărora le lipsește autonomia și propria putere de reprezentare. ”Oamenii ar trebui să protesteze în numele microbilor, să facă lobby pentru ca marile companii producătoare de detergenți și chimicale să-și piardă forța de care abuzează, prin microbicidul pe care-l derulează la scară mondială,” consideră Mitruț, care a atras deja 30 de susținători pentru campaniile organizației înființate de el. Printre primele măsuri pe care vrea să le adopte, pentru a-i face pe oameni să conștientizeze crimele invizibile pe care le comit zilnic, Mitruț vrea să militeze pentru interzicerea săpunului și pentru comercializarea, la scară mare, a unei game de jucării concepute de un designer elvețian. Jucăriile, realizate din material certificat ecologic, fără potențial alergenic, reprezintă diferite specii de miroorganisme, toate drăguțe și colorate, pentru a le atrage atenția copiilor că și microbii au o viață și o personalitate complexă.
Alăturați-vă Organizației pentru Drepturile Microbilor și declarați un război săpunului, detergentului (mai ales cel lichid), precum și dezinfectantului! Oricum, microbii vor fi singurii supraviețuitori ai Planetei atunci când, peste 2,8 miliarde de ani, specia umană dispărea odată cu Soarele.
Un comentariu
Ce-mi plac mie pacaleile inteligente de 1 aprilie. Pai daca noi murim astia de ce sa mai traiasca? Ia da cu Domestosul!