Bucureștenii au participat, sâmbătă, la cel de-al doilea eveniment „Degustă şi susţine hrana sănătoasă“, organizat de asociaţia Re.Generation în sprijinul şi pentru promovarea micilor producători şi a agriculturii sănătoase, cu ocazia disputării în Parlamentul European a noii reforme agricole.
Evenimentul care s-a desfăşurat la Groove On a debutat cu o degustare de produse provenite de la familii de ţărani din diferite judeţe ale ţării – Ilfov, Mureş, Alba, Covasna, Hunedoara. Pâine, zacuscă, legume, fructe şi siropuri de la micii producători i-au întâmpinat pe participanţi la degustare şi au oferit prilejul de a aduce în discuţie viitorul agriculturii europene şi, implicit, al ţăranilor români şi al hranei noastre.
Degustarea a continuat cu o sesiune de petiţionare fotografică, în cadrul căreia participanţii la eveniment au fost încurajaţi să adreseze mesajul propriu legat de hrană şi agricultură Guvernului şi membrilor Parlamentului European, care în aceste luni vor decide asupra Politicii Agricole Comune pentru următorii şapte ani. Printre mesajele participanţilor s-au numărat: „Sprijin fermele familiale. Vreau produse sigure şi agricultură locală sustenabilă“, „Vreau ca agricultura iresponsabilă să nu mai fie factor favorizant pentru diabet şi alte afecţiuni“ sau „Aveţi susţinerea mea în Parlamentul European“, mesaj adresat de europarlamentarul Renate Weber.
Toate mesajele fotografice vor însoţi Marşul pentru Hrană Bună ce se va desfăşura din Strasbourg până în Bruxelles în luna septembrie. Pe bicicletă, cu tractorul, căruţa sau orice alt mijloc de transport, ţărani, activişti, cetăţeni europeni vor participa la marş şi vor transmite cerinţele şi aşteptările noastre comune legate de viitorul hranei şi al agriculturii europene şi mondiale. Marşul se va încheia pe 19 septembrie în faţa instituţiilor europene cu un brunch din produse locale provenite de la mici fermieri din mai multe ţări europene şi unde europarlamentarii şi reprezentanţii statelor vor fi invitaţi să ia parte la discuţii directe cu demonstranţii.
În lunile următoare, Parlamentul European şi guvernele naţionale vor stabili Politica Agricolă Comună (PAC) pentru perioada 2013 – 2020.
Producţia industrializată de alimente promovată tot mai intens în ultimii 50 de ani pune tot mai mult în pericol existenţa fermierilor din nordul şi sudul global, ducând pe de-o parte la instabilitate alimentară si, pe de alta, la o risipă colosală. Mediul este tot mai puternic degradat prin utilizarea excesivă a fertilizatorilor chimici, pesticide agresive şi combustibili fosili. Fermele industriale depind de furajele de soia importate, contribuind astfel la distrugerea pădurilor tropicale şi a comunităţilor rurale. Nu în ultimul rând, bunăstarea animalelor este desconsiderată total, schimbările climatice se agravează, iar abandonul masiv al regiunilor rurale este provocat şi întâlnit tot mai des.
“Considerăm că este nevoie de o reorientare a sistemelor noastre de alimentaţie şi agricultură. Acest moment este o ocazie în plus pentru cetăţeni de a-şi face cunoscute solicitările şi revendica drepturile şi, implicit, de a menţine presiunea constantă pe politicieni care să ne asigure hrana adevărată şi o agricultură echitabilă pentru viitor”, susțin reprezentanții Re.Generation.
“Degustă şi susţine hrană sănătoasă!” a avut loc şi în alte două oraşe din ţară, Cluj Napoca şi Iaşi. În Cluj Napoca, evenimentul care s-a desfăşurat pe 7 septembrie, a fost organizat de asociaţia Eco Ruralis – în sprijinul fermierilor ecologici şi tradiţionali, iar în Iaşi de asociaţia Mai Bine în data de 9 septembrie.
Evenimentele din România se înscriu unei serii de evenimente desfăşurate în mai multe ţări europene şi fac parte din proiectul Good Food March, iniţiat de Friends of the Earth Europe, European Coordination Via Campesina, ARC2020, European Milk Board, IFOAM EU Group, Meine Landwirtschaft, PAC2013 si Slow Food.