UPDATE Susținători ai SOPA și PIPA își retrag acordul în urma celui mai mare protest online din istorie

3

După ce ieri, în timpul SOPA Strike, aproape 10.000 de site-uri din întreaga lume, printre care Wikipedia, Reddit, Google, Mozilla, Wired, Boing Boing și altele, au protestat împotriva propunerilor legislative SOPA (Stop Online Piracy Act) și PIPA (Protect Intellectual Property Act), sistându-și activitatea sau semnalându-și doar solidaritatea, câțiva dintre susținătorii proiectului și-au anunțat retragerea.

 

Marco Rubio, senator de Florida și până ieri susținător de bază al celor două proiecte legislative care urmăresc sancționarea directă a utilizatorilor care piratează materiale protejate de legea proprietății intelectuale, și-a retras acordul după greva care a lăsat mii de site-uri în întuneric. Într-o postare de Facebook intitulată ”O cale mai bună pentru a lupta împotriva furtului online a ideilor și slubelor americanilo”, afirmă că nu dorește să susțină o lege care ar putea avea consecințe nedorite. ”Ca senator de Florida, un stat cu un mare număr de artiști, creativi și oameni de business care activează în domeniul proprietății intelectuale, am un interes direct de a stopa pirateria online care costă statul Florida o mulțime de locuri de muncă. Cu toate acestea, trebuie să facem acest lucru promovând simultan un mediu online dinamic și deschis, pregătit pentru inovație și gata să promoveze noile tehnologii,” scrie Rubio.

Încurajați de colegii lor, senatorul republican din Arizona Ben Quayle și-a anunțat retragerea de pe lista suținătorilor SOPA, la fel și texanul John Cornyn. Purtătorul de cuvând al republicanului Lee Terry (Nebraska) a declarat, de asemenea, că politicianul nu mai poate susține SOPA  și că se va retrage de pe listă.

UPDATE: Celor câțiva politiceni menționați mai sus li s-au mai alăturat alte trei nume, care refuză să mai susțină controversatele proiecte de lege. Potrivit Mashable, este vorba de Roy Blunt (Missouri), John Boozman (Arkansas) și Orrin Hatch (Utah).

Cu toate aceste, inițiatorul SOPA, Lamar Smith, nu se lasă, afirmând că nu se lasă intimidat de aceste proteste. Credibilitatea republicanului texan este însă masiv afectată de faptul că, potrivit unei investigații Vice, a folosit la realizarea paginii sale web materiale piratate.

Mai jos puteți urmări un clip explicativ despre implicațiile celor două proiecte de lege, realizat de Fight For Future, asociația care a pornit SOPA Strike:PROTECT IP / SOPA Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

Sursa: Mashable

 

Citiți și:

TOTB se alătură celui mai amplu protest online din istorie

Mâine, Internetul intră în grevă


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger