Astronomul Carl Sagan a spus, odată, că suntem cu toţii creaţi din materie stelară, ceea ce sună minunat şi este, totodată, adevărat. Se pare că aurul, la fel ca şi alte elemente grele cunoscute nouă, este format din materie provenit de la stele neutronice. Coliziunile acestor stele, spun cercetătorii de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, sunt, cel mai probabil, sursa apariţiei acestor elemente în univers.
Ştiinţa ne spune că toată materia din universul timpuriu era hidrogen, combustibilul tuturor stelelor. Cum primele bile de hidrogen s-au condensat în nucleele pe care le numim stele, a început îmbinarea hidrogenului cu heliul. Asta se întâmplă şi în cazul stelelor tinere, din prezent. Pe măsură ce stelele îmbătrânesc, încep să susţină lipsa hidrogenului, care se termină, cu elemente mai grele. O stea roşie uriaşă poate face asta până la a genera carbon. Pentru elemente mai grele, este nevoie de o explozie. O supernova va face treaba, cu siguranţă. Când o stea moare, poate crea elemente precum fierul, spre exemplu.
Oamenii de ştiinţă au bănuit de multă vreme că o explozie foarte mare este necesară pentru apariţia metalelor grele precum aurul, platina, uraniul şi celelalte. Natura acestui proces, însă, era neclară până acum. Analiza centrului Harvard-Smithsonian arată că stelele neutronice în coliziune au creat, cel mai probabil, toate elementele din univers mai grele decât fierul. O stea neutronică se formează atunci când o stea de câteva ori mai mare decât soarele rămâne fără „combustibil”. Se prăbuşeşte în ea însăşi, dar nu este suficient de mare pentru a forma o gaură neagră.
Cum multe sisteme stelare sunt cel puţin binare, este posibil să existe o multitudine de oportunităţi pentru ca stele neutronice multiple să fie în apropiere unele de celelalte. Energia imensă eliberată de coliziune generează elemente grele şi creează, totodată, o gaură neagră, prin combinarea maselor stelelor neutronice. Aşa că, de fiecare dată când ne gândim la preţul aurului, ar trebui să ne gândim puţin şi de unde a venit acesta: fiecare coliziune de stele neutronice poate produce mult mai mult aur decât există, deja, pe Pământ.
Sursa şi foto: Geek