Potrivit unei lucrări publicate recent în revista online mBio și semnate de cercetători de la universitățile din Pittsburgh, St. Louis (SUA) și Barcelona (Spania), în omniprezenta canalizare se găsesc extrem de mulți viruși complet necunoscuți până acum omenirii.
Virușii sunt cea mai răspândită formă de viață de pe Pământ, dar ce știm noi despre ei se reduce la cunoașterea unei mici părți din totalul lor. Cercetătorii de la cele trei universități menționate au arătat, în studiul lor, că apele reziduale sunt cămin pentru mii de viruși noi, nedescoperiți, necunoscuți științei până acum și care pot afecta direct starea de sănătate a oamenilor. Mai exact, există cam 1,8 milioane de specii de organisme pe planeta noastră și fiecare din acestea este gazda unui număr necunoscut de viruși, din care știința a identificat, până în prezent, cam 3.000. Astfel că, pentru a nu rămâne în urma dezvoltării virușilor, mai mulți specialiști și-au unit forțele ca să dezvolte o tehnică nouă de identificare a acestora și s-au dus să cerceteze locuri ocolite până acum.
Echipa de biologi a analizat apele reziduale din canalizări din zone ale Americii de Nord, Europei și Africii, în căutarea semnăturii genetice a virușilor. Au descoperit, până acum, 234 de semnături ale unor viruși cunoscuți (din 26 de familii virale diferite) și sute de alte semnături necunoscute, care indicau prezența unor viruși neștiuți până în prezent. Practic, majoritatea virușilor detectați era o necunoscută, au afirmat cercetătorii în studiul lor. Ei au precizat că, fără îndoială, apele reziduale sunt căminul celei mai largi varietăți de viruși aflați toți la un loc – cel puțin, potrivit descoperirilor de până acum.
Printre virușii cunoscuți descoperiți în canalizare se aflau cel care provoacă diareea, viruși proveniți de la plante sau purtați de gândaci și șobolani. Tehnologia prin care cercetătorii au identificat virușii se bazează pe instrumente computerizate speciale și se înscrie în aria metagenomicii, un procedeu utilizat anterior, dar niciodată pentru conținutul canalizărilor. Scopul dezvoltării acestei tehnologii și al studiului cercetătorilor de la cele trei universități este de a identifica noi viruși, dar și de a urmări schimbul genetic între ei, pentru a afla, în final, de unde și cum apar mereu alții.
Sursa și foto: Science Daily
Un comentariu
Viruşi au calculatoarele. Pluralul corect este virusuri!