Surpriză – vitalitatea bărbaților nu depinde numai de testosteron, ci și de hormonii feminini

0

Testosteronul e noua obsesie a bărbaților. Din 1993 pînă în 2000, odată cu apariția studiilor despre hormoni și a rafinării neuroștiințelor, prescripțiile pentru suplimente de testosteron au crescut de cinci ori. Se pare însă că scăderea energiei, a libidoului și a tonusului muscular are de a face și cu celălalt hormon, etichetat ca feminin – estrogenul.

 

 

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine vine cu informații surpriză – o parte din problemele bărbaților se datorează unei deficiențe a hormonului feminin.

Pentru că o parte din testosteron e convertit în estradiol, o formă de estrogen, cercetătorii bănuiau că în mixul hormonal sînt mai multe elemente decît testosteronul. Aceștia au recrutat 300 de bărbați sănătoși cu vîrste cuprinse între 20 și 50 de ani și s-au jucat cu balanța lor hormonală.

Acumularea de grăsime s-a remarcat la bărbații care aveau mai puțin testosteron, cum se știa deja, dar această acumulare apărea în special la cei ale căror niveluri de estrogen erau joase. Funcția sexuală suferea din cauza deficitului de testosteron dar efectul era mai pronunțat în cazul bărbaților care aveau și nivelul de estrogen scăzut.

Testosteronul nu e deci principala sursă de vitalitate a bărbaților – e nevoie și de hormonul feminin. O cercetare care schimbă multe, nu doar în domeniul farmaceutic dar și în percepția noastră asupra genurilor.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger