Suricatele se recunosc între ele după voce

0

Oamenii de știință au mai dezlegat un mister din viața fascinantă a simpaticelor suricate: se pare că acestea recunosc membrii grupului lor social după sunetul vocii. Descoperirea vine după analiza atentă a multor înregistrări de ”schimburi de mesaje” vocale între suricatele din deșertul Kalahari (Africa de Sud).

 

Potrivit studiului publicat de revista Biology Letters și semnat de cercetători de la Universitatea Zurich, din Elveția, descoperirea este prima dovadă a utilizării recunoașterii vocale în sălbăticie de către animale care să nu facă parte din clasa primatelor. Oamenii de știință spun că, date fiind aceste evidențe, fenomentul ar putea fi mult mai amplu și mai răspândit decât ne imaginăm. ”În cazul primatelor, s-a observat de multă vreme recunoaștere pe bază vocală și a fost ușor de testat acest lucru. Dar la non-primate este mult mai dificil, pentru că relațiile între indivizi nu sunt atât de clare”, a precizat coordonatorul cercetării, Simon Townsend.

Ca să înțeleagă cum stau lucrurile în cazul suricatelor, cercetătorii au înregistrat semnalele vocale scoase de acestea și au urmărit reacțiile membrilor grupului. Ei au observat că mare parte din semnalele sonore sunt pentru a menține grupul unit, dar, totodată, și pentru a transmite altor indivizi că ”acolo e bucata de pământ” a unui grup anume. În testul lor, cercetătorii au încercat chiar să păcălească animalele, dând drumul aceleiași înregistrări de două ori, dar din direcții opuse, una după alta. Suricatele, însă, au decodat ”mesajul imposibil”. ”Așteptările lor au fost practic violate: era clar că același individ nu se putea afla în ambele locuri în același timp”, a explicat Townsend, care a precizat că animalele au fost, dintr-o dată, mai atente și mai vigilente.

Descoperirea realizată în cazul suricatelor va ajuta alți cercetători să verifice același lucru și la alte animale, iar specialiștii spun că este posibil ca rezultatele să ne uimească și să ne clatine, chiar, teoriile de până acum despre comunicarea animalelor. ”Experimentul pe suricate a demonstrat simplu și fără urmă de tăgadă că există recunoaștere vocală individuală la nivelul animalelor, iar asta ne poate ajuta să înțelegem comunicarea în cazul multor altor specii, de acum înainte”, a conchis, pentru BBC Nature, profesorul Richard Byrne, expert în comunicarea animalelor la Universitatea St. Andrews.

 

Sursa și foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger