Neurocercetătorii de la Universitatea din Zurich au identificat o regiune anume a creierului care controlează supunerea la normele sociale. Aceștia au descoperit că supunerea la norme e independentă de cunoașterea lor și că poate fi crescută prin stimulare.
Rezultatele acestei cercetări par să anunțe un viitor science-fiction, în care indivizii vor putea fi determinați în mod artificial să respecte regulile sociale. Într-un fel, ar fi un lucru foarte bun, n-ar mai exista infracționalitate și toți ne-am comporta corect. Dar dacă normele sociale nu sînt tocmai corecte?
Christian Ruff, Giuseppe Ugazio și Ernst Fehr de la Universitatea din Zurich au arătat că dacă e stimulată zona cortexului prefrontal lateral prin curenți electrici slabi și nedureroși, poate fi influențată decizia de conformare la norme.
Stimularea neuronală a influențat supunerea la reguli dar n-a schimbat nimic din felul în care înțelegeau subiecții aceste reguli. Ceea ce înseamnă că nu există o legătură directă între acele părți ale creierului care determină adaptarea la reguli și cele care se ocupă de cunoașterea regulilor și a credințelor referitoare la ce e bine sau rău. Ceea ce mai înseamnă și că nu e de ajuns să știi ce e rău și ce e bine pentru a te comporta moral.
Această din urmă problemă ar putea fi rezolvată prin intervenție directă asupra creierului, ca în romanul lui Anthony Burgess, Portocala mecanică. De unde ar începe un șir nou de probleme, infinit mai complicate.